Klokker:

Hvor vannresistent er egentlig en vannresistent klokke?

– Vannresistent betyr ikke at klokken er vanntett.

"WATER-RESISTANT": Vet du egentlig hvor vannresistent klokken din er? Foto: Tidssonen.no
"WATER-RESISTANT": Vet du egentlig hvor vannresistent klokken din er? Foto: Tidssonen.no Vis mer
Publisert

Det er en god grunn til at det «water-resistant», og ikke «waterproof», som nå er å finne inngravert på klokkenes baklokk. Riktignok kan de mest ekstreme klokkene være vanntette til mange hundre meter under overflaten, men går man riktig dypt – hvor trykket er høyt nok – vil fuktighet før eller siden finne veien inn i uret.

Fra «waterproof» til «water-resistant»

Med en intensjon om å unngå misforståelser blant forbrukerne, ble ISO 2281-standarden introdusert i 1990. Denne omfattet et forbud mot bruk av begrepet «waterproof», og samtidig en regulering av begrepet «water-resistant».

Til tross for de spesifikke kriteriene og en definert testprosedyre, feilet standarden imidlertid i å gi et korrekt bilde av urenes vannresistens i praksis. For mens klokkene ble testet i kontrollerte omgivelser med statisk trykk, kan virkelig bruk innebære tøffere påkjenninger.

I 2010 ble ISO 2281 erstattet av den fortsatt aktive ISO 22810. Nå ble produsentene selv ansvarlige for valg av reell testprosedyre under produksjon, men hvor ISO sin definerte test trekkes inn ved en eventuell disputt. Produsenten står også ansvarlig for å redegjøre for nøyaktig hvilke aktiviteter klokkens vannresistens er gyldig under, samt hvilke garantivilkår og krav til vedlikehold som foreligger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer