Hvordan få flere til å sykle til jobben – hele året

For å bedre folkehelsen og få ned biltrafikken, vil «alle» at flere skal sykle til jobb. Men hvordan gjør man seg egentlig klar for sykling året rundt?

RIKTIG UTSTYR: Folk får en åpenbaring når de opplever hvor godt dekk med pigger sitter, sier eksperter.  Foto: PantherMedia.com
RIKTIG UTSTYR: Folk får en åpenbaring når de opplever hvor godt dekk med pigger sitter, sier eksperter. Foto: PantherMedia.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nasjonal transportplan har som målsetning at sykkelandelen av alle daglige reiser skal dobles i årene 2014-2023, fra fire til åtte prosent. Det mener Syklistenes Landsforening er et tall som representerer en senkning av ambisjonene, og ikke minst er de skuffet over at satsningen ikke trår i kraft før i 2018.

Skal dette skje, betyr det ikke bare økt satsning på å bygge og utbedre sykkelveier i storbyene og bygge såkalt sykkelekspressveier, men også legge til rette for å sykle hele året. Det er ikke like enkelt, sier informasjonssjef Hulda Tronstad i SLF.

Stavanger får det til

ETTERLYSER KONKRETE PLANER: Syklistenes Landsforening savner en bedre plan for vintervedlikehold fra kommunene.  Foto: SYKLISTENES LANDSFORENING
ETTERLYSER KONKRETE PLANER: Syklistenes Landsforening savner en bedre plan for vintervedlikehold fra kommunene. Foto: SYKLISTENES LANDSFORENING Vis mer


– Syklistenes Landsforening skjønner at det er ulike forhold for vintervedlikehold i Norge og at det ikke alltid kan være perfekte forhold for syklistene. Men vi ser gjerne at gang- og sykkelveier blir prioritert ved større snøfall, så gående og syklister ikke blir tvunget ut i veibanen hvor farlige situasjoner kan oppstå.

SLF etterlyser en konkret strategi for hvordan kommunene skal gripe an vintervedlikeholdet, og berømmer Stavanger kommune for hva de skal gjøre denne vinteren: Alle de 11 hovedrutene for sykkel skal være strødd eller ryddet innen klokken 06:00.

Lettere enn du tror

– Det går mye bedre å sykle om vinteren enn hva mange tror. Piggdekk gir overraskende godt feste, og kler man seg fornuftig er det heller ikke for kaldt. Orker man å gå på ski om vinteren, orker man også å sykle, sier advokat og styremedlem i Syklistene i Oslo, Olav Torvund.

Torvund mener problemet ligger hos politikerne, som gang på gang viser manglende vilje til å legge til rette for syklistene.

– Ja, det er nok det største hinderet. Mange synes det virker utrygt å sykle i for eksempel en storby som Oslo. Vi som sykler gjør det kanskje til tross for dårlige forhold, noe som også kan påvirke enkeltes adferd i trafikken, sier advokaten.

KREVENDE ØVELSE: Kler du deg riktig og bruker dekk med pigger, blir det lettere å sykle til jobb gjennom vinteren.  Foto: Colourbox.com
KREVENDE ØVELSE: Kler du deg riktig og bruker dekk med pigger, blir det lettere å sykle til jobb gjennom vinteren. Foto: Colourbox.com Vis mer


Gnisninger

Torvund mener dette er med på å skape gnisninger i trafikkbildet, og etterlyser flere hverdagssyklister som ikke er så opptatt av å sette ny pers hver dag, men som bruker sykkelen som et greit og effektivt fremkomstmiddel i trafikken.

Sykler du til jobben om vinteren?

(Avsluttet)
Ja, jeg sykler hele året uansett værforhold. (53%) 479
Nei, jeg synes veiene er for utrygge. (29%) 258
Nei, det er for kaldt. (18%) 164
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Og verst blir om vinteren, da gnisningene mellom syklister og bilister eskaleres fordi det blir enda trangere om plassen.

Når kommunen ikke rydder sykkelfelt og heller bruker dem som snødeponi, blir det vanskeligere. Da må man som syklist lenger ut i veien og det gir mer konflikt mellom bilister og syklister, sier advokaten.

Utrygt

Det er nettopp frykt for en kombinasjon av kulde, hissige bilister og utrygge sykkelveier som gjør at sykkelbruken stuper etter høstferien.

TYPISK SYN: Mange dropper sykkelen til jobb om vinteren fordi det er for mye ork.  Foto: PantherMedia.com
TYPISK SYN: Mange dropper sykkelen til jobb om vinteren fordi det er for mye ork. Foto: PantherMedia.com Vis mer


Det er flere som mener at det er utrygt å sykle, spesielt i indre by og langs innfartsveier uten sykkelsti, så dessverre er det nok slik at mange lar sykkelen stå grunnet utrygge forhold. Men dette gjelder ikke alle, så vi må i større grad motivere de som har akseptable forhold til å velge sykkelen ved å synliggjøre fordelene dette medfører, forteller kommunikasjons- og markedsrådgiver Lotte Frost hos Norges Bedriftidrettsforbund.

Frost viser til hvordan sykkelnettet er utbygget i København, og hvilke positive konsekvenser dette har for byen og dens innbyggere.

Lysere tider i møte?

For syklistene kan det være lysere tider i møte ettersom Statens vegvesen har lovet en ny standard for gang- og sykkelveier de har ansvar for. De har lovet at ujevnheter ikke skal overstige to centimeter, at det ikke skal være glatt og at strøsand skal fjernes hvis snø og slaps forsvinner i løpet av vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer