Snåsa:

Hytta tok fyr

Da Bård og Else Vaag Landsem oppdaget flammer fra hyttegulvet, var de nødt til å ta grep. Brannvesenet var 45 minutter unna.

SNØSKUTER: Bård og Else Vaag Landsem sammen med sønnen Aksel. De er glad for å snøskuteren Foto: Privat
SNØSKUTER: Bård og Else Vaag Landsem sammen med sønnen Aksel. De er glad for å snøskuteren Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinterferien til Bård og Else Vaag Landsem ble alt annet enn forventet, da de plutselig ble nødt til slokke brann på hytta.

Det var Trønder-Avisa som omtalte saken først.

For å holde hytta varm er de nødt til å fyre. De fyrte opp i badstuovnen og så litt røyk, men konkluderte med at det var pipa som var tett.

- Vi slo oss enkelt til ro med det, men på mandag morgen var det fortsatt røyk i rommet og da måtte vi begynne å undersøke, sier Else til Dagbladet.

Gikk rett i alarmberedskap

De oppdaget at det brant i gulvet ved badstua og varmen hadde brent hull i gulvkonstruksjonen. Else gikk tilbake til stua for å ringe brannvesenet, men paret visste at det ville ta mannskapet nærmere en time å komme fram.

De var nødt til å starte slukningsarbeidet for å redde hytta.

Else forteller at kroppen gikk rett alarmberedskap og at hun ble fryktelig urolig.

- Jeg var på nippet til å kaste opp. Jeg klarte å ta meg sammen siden jeg skulle ta meg av ungene, og ikke ville gjøre dem redd.

Mens Else passet på de to minste barnebarna, gikk Bård, sammen med deres felles sønn Aksel (12) og Elses datter Frøydis (30), til verks for å få slukket brannen.

TILSTAND: Slik så badstugulvet etter brannen. Foto: Brannvesenet Midt IKS
TILSTAND: Slik så badstugulvet etter brannen. Foto: Brannvesenet Midt IKS Vis mer

Brukte spade og øks

De startet med å bruke snø og is, hvor Bård etter hvert fant fram pulverapparatet for ta knekken på flammene. På utsida av hytteveggen kom flammene opp fra gulvet.

- Da gikk vi til verks med pulverapparat og snø der også. Problemet var at vi ikke kom ordentlig til fordi det var under hytta det brant, sier Bård.

Uten hell forsøkte de å rive opp terrassegulvet, men fant til slutt en åpning mellom hytta og bakken, hvor de kom til.

- Der brant det godt og vi gikk på med pulverapparatet som slokket ganske godt. Vi brukte spade og øks for å komme lenger inn i gulvkonstruksjonen som fortsatt brant.

Det var først da de fikk avdekt hele området og fikk rensket ut alt som brant og spylt det med pulverapparatet. Da hadde det gått rundt 45 minutter siden de ringte brannvesenet.

BRANN: Slik så det ut under hytta et døgn etter at det brant. Foto: Privat.
BRANN: Slik så det ut under hytta et døgn etter at det brant. Foto: Privat. Vis mer

- Så rundt fem til ti minutter etter vi hadde fått kontroll på brannen, kom brannvesenet med snøskuter, sier Bård.

Overrasket over hvor godt det virket

Else forteller at hun var enormt lettet da brannvesenet kom.

- Jeg er voldsomt takknemlig og lettet for at det fins hjelp når du virkelig trenger det.

Brannmannskapet så over den brannskadede hytta og brukte varmesøkende kamera for å kunne forvisse seg om at brannen ikke ville blusse opp igjen.

- Fikk dere noe tilbakemelding fra brannvesenet om slukkingsarbeidet?

- De bekreftet at det var gjort en god jobb. Vi har brannslukkingsapparat i begge endene, og lærte virkelig hvor viktig det er å ha dem, svarer Else.

- Vi måtte bruke begge og det var utrolig effektivt. Det var overraskende hvor godt det virket. Det kjennes veldig trygt å ha et lokalt brannvesen som kan rykke ut, selv om det er langt fra bygda, legger Bård til.

VARMESØKENDE KAMERA: Brannmannskapet gikk under hytta for å forsikre seg for at det ikke lenger var fare for brann, med bruk av varmesøkende kamera. Foto: Brannvesenet Midt IKS
VARMESØKENDE KAMERA: Brannmannskapet gikk under hytta for å forsikre seg for at det ikke lenger var fare for brann, med bruk av varmesøkende kamera. Foto: Brannvesenet Midt IKS Vis mer

Trygt å bli

Men vinterferien tok ikke slutt på tross av hyttebrannen. Brannvesenet konkluderte med at det var trygt for familien å bli.

Selv om det har vært behov for lufting og vært litt å rydde i delen det brant, har det gått fint.

- Etter hvert har vi klart å puste lettet ut og finne tilbake til vinterferiestemningen, sier Bård.

- Vi er ikke redde for å være her eller for å fyre. Det må vi, da det er den varmekilden vi har, legger Else til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer