Bergans Tour de Sy

I sommer kan du enklere reparere turklærne dine

Hver dag blir det kastet flere tonn med klær, men stadig flere bedrifter ønsker å hive seg på trenden med å kutte utslipp og forbruk - Bergans er en av dem.

REPARERE GAMMELT TURUTSYR?: Dersom du har noe ødelagt turutstyr burde du sjekke når Tour de Sy er hos deg. Foto: NTB/Shutterstock
REPARERE GAMMELT TURUTSYR?: Dersom du har noe ødelagt turutstyr burde du sjekke når Tour de Sy er hos deg. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Ting tar tid - og det er noe man med sikkerhet kan si når det gjelder å fikse og reparere gammelt turutstyr. Enten du trenger å skifte glidelås eller sy en rift i en bukse eller telt, kan det ta tid før du finner det riktige tidspunktet - ikke minst det riktige verktøyet.

I sommer prøver imidlertid Bergans å gjøre det hakket enklere for deg - ved å bringe systuen - eller i dette tilfellet bilen - til deg. Fra 29. juli skal Bergans og to studenter fra motefagskolen Esmod reise rundt om i Norge og tilby gratis reparasjon av turklær og -utstyr til nordmenn.

Bærekraftansvarlig i Bergans, Yngvill Ofstad sier i en pressemelding at Bergans ønsker å gi folk en god grunn til å finne frem de ødelagte skattene med Tour de Sy.

- Vi reparerer gratis alle merker på denne turen og gir med det produktene nytt liv, sier Ofstad.

Hun forteller at Bergans-produkter som de ikke får reparert, kan sendes inn til dem.

- Vinn-vinn for folk og naturen, sier Ofstad.

Krevende produksjon

Produksjon av klær og tekstil er svært ressurskrevende, både med tanke på råvarer, vann, kjemikalier og energi.

Ifølge Fretex krever for eksempel produksjon av en enkelt t-skjorte omtrent 1.400 liter vann. Dette tilsvarer 10 fulle badekar.

På grunn av dette mener Bergans at et av de mest effektive klimatiltakene en forbruker kan gjøre, er å sørge for at klærne er i bruk, og lever, lengst mulig.

Ofstad sier Bergans gjør ord til handling med Tour de Sy.

- Samtidig lærer vi masse om nordmenns vaner og tanker om sirkulære tjenester.

Samarbeider med motefagskole

Med seg på Tour de Sy-laget har Bergans fått med seg studenter fra motefagskolen Esmod. Samarbeidet startet i 2018, da studentene redesignet brukte Bergans-klær til et Black Friday-moteshow.

Turneen starter i Bergans flaggskipbutikk i Oslo 29. juli. En full oversikt over når du kan få reparert dine turklær kan du se nedenfor:

Klikk på pilen for å forstørre tabellen.
Klikk på pilen for å forstørre tabellen. Vis mer

Bruker ennå miljøgifter i turklærne

Anja Bakke Riise, Leder for Framtien i våre hender mener Bergans Tour de sy er et fint tiltak for at folk skal reparere klærne sine framfor å kjøpe nye.

POSITIV: Anja Bakken Riise mener arrangementet er et godt tiltak, men synes det er dumt at Bergans ennå bruker miljøgifter i klærne. Foto: Framtiden i våre hender
POSITIV: Anja Bakken Riise mener arrangementet er et godt tiltak, men synes det er dumt at Bergans ennå bruker miljøgifter i klærne. Foto: Framtiden i våre hender Vis mer

- Det mest miljøvennlige du kan gjøre er å bruke de klærne du allerede har! Vi heier derfor alltid på reparasjon av klær, slik at de holder lengst mulig, sier Anja Bakken Riise til Dinside.

Det som lederen derimot mener er synd, er at Bergans fortsatt bruker PFAS, altså fluorkarboner, i noe av sitt turtøy. Dette er altså miljøgifter som kan være skadelig både for mennesker, dyr og miljø.

Kjemikalier som inneholder PFAS-er brukes i en behandling som sørger for at overflaten på tekstiler varig smuss- og vannavvisende.

Reparere framfor å kjøpe nytt

Bakken Riise mener det er vanskelig å si om tilbudet kommer til å bli populært eller ikke, men at mange helt klart er villig til å reparere klærne de allerede har, framfor å kjøpe nytt – hvis det er enkelt og tilgjengelig for folk.

Hun trekker fram en undersøkelsegjort av Forbrukerrådet i 2019, som viser at 91 prosent av nordmenn mener det er viktig å være miljøvennlig og at 84 prosent ønsker mer informasjon om hvor lett det er å reparere et produkt.

- Dessverre sier omtrent halvparten i samme undersøkelse at de har latt være å reparere et produkt fordi det er dyrt, sier Bakken Riise.

Hun mener at regjeringen må kutte momsen på reparasjon og utleie.

Disse merkene tilbyr også reparasjon

Bergans er ikke de eneste som tilbyr reparasjon av klær til folket, det er også en rekke andre merker som tilbyr reparasjon av klær de selv selger.

Oversikten er hentet fra FIVH sin nettside, og de lister altså opp seks andre merker i tillegg til Bergans som tilbyr reparasjon av klær.

Norrøna: Kan reparere alle produkter de selger, og tilbyr delene du trenger dersom du vil fikse dem selv. Du kan også levere produkter til reparasjon i Norrøna sine butikker i Oslo eller i Stockholm.

Norrøna har også 5 års garanti mot produksjons- og materialfeil.

Helsport: Ifølge FIVH tilbyr Helsport å tilpasse og reparere teltene de selger. Du kan levere produktet til dem i hele produktets levetid, og selskapet garanterer levering av reservedeler i minst 10 år. Ifølge FIVH vil Helsport også etter 10 år finne en løsning, selv om originaldelen ikke lenger finnes.

Hos Helsport kan du også skifte glidelåser til en billig penge, og skifte bunn på innertelt.

Houdini: Tilbyr reparasjon av produkter hos fast ekstern skredder i Norge, men har ingen fast prisliste. Du kan levere produkter inn til merkevarens egne butikker.

Houdini anbefaler å bruke en lokal skredder dersom en ikke har anledning til å komme til en av butikkene deres, og i så fall vil bedriften sende reservedeler til skredderen.

Patagonia: Ifølge FIVH tilbyr Patagonia reparasjon også til sine internasjonale kunder. De opplyser om at de ikke har noen fast prisliste, men at prisen likevel blir "fair".

Bedriften har dessuten en svært god guide til hvordan du kan fikse reparasjoner selv hjemme, og FIVH anbefaler at du kan bruke guiden til å fikse klær og utstyr fra andre produsenter også.

Brynje: Ifølge FIVH opplyser Brynje om at de reparerer sømmer, skifter strikk og glidelås også etter at garantitiden på to år er utløpt.

Nudie jeans: Jeans er ikke akkurat noe turplagg, men Nudie tilbyr gratis reparasjon på alle sine jeans som blir levert fysisk av kunder selv på deres reparasjonssenter i Hegdehaugsveien i Oslo.

Du kan bare levere fra deg en bukse av gangen, og hvis du vil, kan du også få med deg ditt eget reparasjonssett om du vil prøve å reparere buksene dine selv.

Bergans: vanlig tilbyr også Bergans deg både egen systue som bytter både glidelåser, lapper og rifter og fikser hemper. Dersom du vil prøve å gjøre det selv, har også Bergans reservedeler til deg.

Pris på reparasjon og deler kan du få ved å kontakte Bergans sitt kundesenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer