Bålpanner:

Ikke bare å fyre opp

Nordmenn elsker bålpanna, men ikke alle er klar over at bruken kan være omfattet av strenge regler.

GRILLE PÅ BÅLPANNE: Hvordan få god fyr og holde lenge på varmen? Bålpanne-tipsene får du her! I saken under kan du lese om trygg og lovlig bruk av bålanne. Video: Linn Merete Rognø. Foto: NTB. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse gjennomført av Norstat, på vegne av Codan Forsikring, viser at 36 prosent av oss eier ei bålpanne, men det de fleste ikke er klar over, er at også bålpanna omfattes av det generelle bålforbudet i Norge.

Forbudet gjelder fra 15. april til 15. september, og da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild i skog og utmark, uten tillatelse fra kommunen, skriver brannvernforeningen på sine hjemmesider.

- Reglene åpner for at du kan gjøre opp ild der hvor det åpenbart ikke kan medføre brann. Det kan være etter mye nedbør. Mange kommuner har også tilrettelagte bålplasser som er godkjent for bruk hele året, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier, til Dinside.

Settes rett på bakken

Bålpanner kommer i mange former. Noen settes rett på bakken, mens andre står på stativ eller henger i lufta.

Kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring forteller at bålpanner ikke må plasseres for nært huset, på brennbart underlag eller under tak eller markise.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer