Bålpanner:

Ikke bare å fyre opp

Nordmenn elsker bålpanna, men ikke alle er klar over at bruken kan være omfattet av strenge regler.

GRILLE PÅ BÅLPANNE: Hvordan få god fyr og holde lenge på varmen? Bålpanne-tipsene får du her! I saken under kan du lese om trygg og lovlig bruk av bålanne. Video: Linn Merete Rognø. Foto: NTB. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse gjennomført av Norstat, på vegne av Codan Forsikring, viser at 36 prosent av oss eier ei bålpanne, men det de fleste ikke er klar over, er at også bålpanna omfattes av det generelle bålforbudet i Norge.

Forbudet gjelder fra 15. april til 15. september, og da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild i skog og utmark, uten tillatelse fra kommunen, skriver brannvernforeningen på sine hjemmesider.

- Reglene åpner for at du kan gjøre opp ild der hvor det åpenbart ikke kan medføre brann. Det kan være etter mye nedbør. Mange kommuner har også tilrettelagte bålplasser som er godkjent for bruk hele året, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier, til Dinside.

Settes rett på bakken

Bålpanner kommer i mange former. Noen settes rett på bakken, mens andre står på stativ eller henger i lufta.

Kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring forteller at bålpanner ikke må plasseres for nært huset, på brennbart underlag eller under tak eller markise.

- Hvis du er et sted hvor du ikke ville tent et bål, skal du heller ikke fyre opp bålpanna, sier han til Dinside.

Men du har fortsatt lov til å bruke bålpanna på steder som ligger langt unna skog og utmark, så lenge du mener det er trygt, skriver Brannvernforeningen.

Her kan du bruke bålpanne:

  • I egen hage
  • Friområdene til borretslag og sameier
  • Åpne strandsoner, som ikke er i nærheten av skog eller annen vegetasjon
  • Friluftsområder nær bebyggelse

Følg med

Følg dog med på skogbrannvarselet og rådene fra ditt lokale brannlag.

Kommunene kan stenge de tilrettelagte grill- og bålplassene ved behov.

Vurderer du å ta med bålpanna på tur, bør du sjekke Yr.no sin skogbrannfareindeks før du drar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer