DJI Mavic 2 annonsert

Ikke bare én, men to nye DJI-droner

En med zoom, den andre med Hasselblad-kamera.

TO NYE: DJI har avduket to nye Mavic 2-droner, henholdsvis Mavic 2 Zoom og Mavic 2 Pro. Foto: DJI
TO NYE: DJI har avduket to nye Mavic 2-droner, henholdsvis Mavic 2 Zoom og Mavic 2 Pro. Foto: DJI Vis mer
Publisert

Droneprodusenten DJI har denne uka avslørt to nye droner i Mavic-familien: Mavic 2 Pro og Mavic 2 Zoom.

Dette er altså å regne som oppfølgerne til Mavic Pro, som vi testet i 2016, og som du kanskje gjetter fra navnene, er det først og fremst på kamerafronten de er ulike.

Til høyre, eller under på mobil, kan du se produsentens egen promo-video.

Vis mer Vis mer Vis mer

Mavic 2 Pro med Hasselblad-kamera

Starter vi med pro-utgaven har denne nå fått et kamera fra Hasselblad, som DJI kjøpte opp i 2017. For den som ikke er kjent med merkevaren fra før, er Hasselblad et selskap med hovedkontor i Göteborg som er svært anerkjent blant fotoentusiaster, der de i en mannsalder har vært ledende på mellomformatkameraer. Blant annet var det Hasselblad-kameraer som ble brukt for å ta bilde av månelandingen i 1969.

Og Hasselblad-kameraet utgjør en vesentlig forskjell. Blant annet har bildebrikken blitt over fire ganger større (1") enn på DJIs øvrige droner i konsumentmarkedet, som bør bety bedre bildekvalitet, mindre støy og større dynamisk omfang.

STØRRE: Så stor er forskjellen på bildebrikkene i Mavic 2 Pro og selskapets øvrige konsumentdroner. Foto: DJI
STØRRE: Så stor er forskjellen på bildebrikkene i Mavic 2 Pro og selskapets øvrige konsumentdroner. Foto: DJI Vis mer

Med 10-bit Dlog-M-fargeprofil fanger kameraet over en millard ulike farger, sammenlignet med de drøye 16 millionene i tradisjonell 8-bit. Kameraet støtter også 10-bit HDR i 4K-oppløsning og har justerbar blenderåpning (f/2,8-f/11). Stillbilder kan fanges med oppløsning på 20 megapiksler.

Mavic 2 Zoom

Med zoom-utgaven har DJI lansert verdens første sammenleggbare drone med støtte for optisk zoom. Den strekker seg tilsvarende 24-48mm (altså 2x optisk zoom), og om du holder deg til full HD-oppløsning kan du i tillegg forstørre bildet ytterligere uten kvalitetstap – tilsvarende 4x zoom.

Det betyr selvsagt at du kan komme tettere på uten å fly nærme, og gjør blant annet at parallakseeffekten (hastigheten bakgrunnen beveger seg i kontra forgrunnen) forsterkes. Dronen har også innbakt «dolly zoom»-funksjon, der dronen beveger seg i motsatt retning av zoomingen, som gir en spesiell effekt (ofte sett i dramatiske øyeblikk fra Hollywood):

Her er imidlertid bildebrikken den samme som tidligere, altså mindre enn i Pro-utgaven.

Sterkt forbedret antikollisjon

Annet enn disse to aspektene, ser det ut til at de to nye Mavic 2-dronene er nokså like. En av de viktigste nyhetene er at antikollisjonssystemet nå for første gang gjelder i alle retninger; ikke bare bak, foran og under. Det gjøres med 10 dedikerte sensorer som er spredt rundt på hele dronen.

ANTIKOLLISJON: Mavic 2-dronene har ti sensorer spredt rundt på dronen og kan nå forhindre kollisjon både sidelengs og ovenfra. Foto: DJI/YouTube
ANTIKOLLISJON: Mavic 2-dronene har ti sensorer spredt rundt på dronen og kan nå forhindre kollisjon både sidelengs og ovenfra. Foto: DJI/YouTube Vis mer

Begge kommer også med OcuSync 2.0, som lover direkteoverføring av full HD-video opp til åtte kilometer unna, med 120 ms forsinkelse. Det fordrer dog at du flyr i land/områder der slike avstander er tillatt (maks 2km i Norge). Dronene er selvsagt også kompatible med DJI Goggles.

Mavic 2-dronene skal også være mer stillegående enn tidligere modeller. Maksfarten er 72 kilometer i timen, og med 19 prosent lavere luftmotstand enn Mavic Pro, skal man klare å tyne 31 minutter på én batterilading.

Dessuten finnes det nå egne hyperlapse-funksjoner, der kameraet tar bilder hvert x. sekund, slik at det deretter kan sys sammen til aksellerert video.

ActiveTrack 2.0

En ting DJI-dronene ikke har vært fullt så gode på som mer dedikerte følgedroner a la norske Staaker, er å følge etter et objekt automatisk. Vi har prøvd dette tidligere på flere DJI-droner, der det ikke skal så mye til før trackingen «slipper tak».

MER AVANSERT: Med ActiveTrack 2.0 skal DJI Mavic 2-dronene være i stand til å følge motiver selv når de passerer bak en hindring. Foto: DJI/YouTube
MER AVANSERT: Med ActiveTrack 2.0 skal DJI Mavic 2-dronene være i stand til å følge motiver selv når de passerer bak en hindring. Foto: DJI/YouTube Vis mer

Dette ser også ut til å være sterkt forbedret med Mavic 2-dronene. Nå baserer trackingen seg på en 3D-modell av terrenget snarere enn et 2D-bilde, der DJI også kalkulerer forventet bevegelse dersom man for eksempel forsvinner et lite sekund bak en hindring.

Antikollisjonssystemet, som nå altså inkluderer sidene og oppover, vil også bidra til at dronen kan følge deg på en langt sikrere måte. Og funksjonen kan brukes selv i toppfarten på 72 km/t.

Ellers er både Point of interest-modusen og waypoint-modusen forbedret – på sistnevnte trenger du ikke lenger å fly opp ruta på forhånd – nå kan du bare prikke inn waypoints på kartet og få dronen til å fly deretter.

Priser og lansering

Priser hos den norske importøren, Elefun, er som følger:

DJI Mavic 2 Pro: 14.199,-
DJI Mavic 2 Zoom: 12.199,-
Fly more-pakke (to batterier, veske, lade-hub, billader, propeller): 3.199,-

Fly more-pakken fungerer med begge dronene og er noe vi anbefaler om du har råd, spesielt på grunn av de ekstra batteriene. Kjekt er det at det uansett kan bestilles senere.

Forventet salgsstart er medio september, men det er flere nettbutikker som tar i mot forhåndsbestillinger allerede. Vi har selvsagt bestilt inn testeksemplarer.

Sjekk også ut vår «droner for nybegynnere»-video, eller testen av lillebror Mavic Air, som vi gav seks øyne på terningen på forsommeren:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer