Hjemmelaget slim

Ikke bland dette hjemme

Slim er populært blant barna, men enkelte ingredienser bør du styre unna. Flere andre husholdningsartikler kan skape uante kjemiske reaksjoner hvis de mikses sammen.

SUNT OG SIKKERT: Det er bra at barn eksperimenterer ved å blande ulike stoffer de finner hjemme, mener Forskerfabrikken. Likevel er det veldig viktig å tenke på sikkerhet. Optikerforbundet advarer blant annet mot å bruke linsevæske med hydrogenperoksid når barna lager slim. Foto: David Pereiras/Shutterstock/NTB Scanpix.
SUNT OG SIKKERT: Det er bra at barn eksperimenterer ved å blande ulike stoffer de finner hjemme, mener Forskerfabrikken. Likevel er det veldig viktig å tenke på sikkerhet. Optikerforbundet advarer blant annet mot å bruke linsevæske med hydrogenperoksid når barna lager slim. Foto: David Pereiras/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Tirsdag er det Halloween, og da passer det bra å lage hjemmelaget slim.

Den siste tiden har slim-trenden klistret seg fast hos flere barn, men det er ikke bare bra at ungene holder på med sine egne kjemieksperiementer.

Kontaktlinsevæske blir brukt i flere slimblandinger som bindemiddel mellom de andre ingrediensene. Norges optikerforbund advarer mot å bruke visse kontaktlinsevæsker.

- Hydrogenperoksid er den rengjørende faktoren i noen kontaktlinsevæsker, og ellers en kraftig oksidant. Får man det i øyet, vil det ytre laget av celler nærmest brennes vekk og en får rødt øye og kraftige øyesmerter, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo til Dinside.

I verste fall kan synet få varige skader. Kontaktlinsevæske er regulert som medisinsk produkt og bør håndteres ut fra dette, mener Optikerforbundet.

Sikkert slim

I Forskerfabrikken synes de det er fantastisk at barn i mange land jobber systematisk og eksperimenterer for å utvikle det optimale slimet, men anerkjenner at enkelte ingredienser er mer skadelige enn andre.

Lag slim uten linsevæske

  • 1 teskje tannkrem
  • 3 teskjeer trelim
  • 4 teskjeer maisennamel
  • 1 teskje vann

Du må muligens justere litt og prøve deg fram for å få supert slim.

Kilde: Hanne Serine Finstad i Forskerfabrikken.

- Jeg anbefaler å unngå linsevæske med hydrogenperoksid, men heller bruke et produkt hvor væsken kan puttes rett på øyet, altså ikke-etsende linsevæske, sier fabrikksjef Hanne Serine Finstad.

Ved å bruke borsyre, samme væske som finnes på linsene du putter på øynene, blir molekylene i lim og andre slimingredienser bundet sammen på en trygg måte.

Finstad understreker videre at slimlaging ikke innebærer at det utvikles gasser eller noe som kan eksplodere, samt at barna ikke bruker stoffer som er kraftig etsende.

En ubehagelig effekt av barnas eksperimenter kan, derimot, være hudirritasjoner. Derfor er det lurt å bruke hansker når slimet lages.

Klorgass av rengjøringsprodukter

Det er ikke bare når du går inn for å skape kjemiske reaksjoner at de oppstår. Du kan faktisk fremprovosere dem ved å blande helt vanlige husholdningsartikler, og i visse tilfeller kan utfallet være direkte farlig.

Jo Døhl, leder for kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO.
Jo Døhl, leder for kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO. Vis mer

Dersom du finner ut at du skal gjøre det ekstra rent hjemme og blander Klorin og Salmi, altså et blekemiddel og ammoniakk, vil det utvikles giftig kloramingass. Legges eddik eller annen syre til i miksen, blir resultatet klorgass, som blant annet har blitt brukt i krigføring.

- Det er en svært dårlig idé å blande ting uten å vite hva du gjør, selv om disse befinner seg på et ellers trygt kjøkken, sier Jo Døhl, leder for kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Dette gjelder særlig produkter merket med faresymboler.

Når det er sagt, er Døhl enig med Forskerfabrikken om at det er bra å stimulere utforskertrangen hos barn og unge.

- Det er gøy og ganske ufarlig å lage en skumfontene av eddik, natron og Zalo, særlig om interessen strekker seg til hvorfor alt skummet dannes, sier Døhl.

Foreldre bør passe på

Generalsekretæren i Optikerforbundet mener det er viktig at foreldre tenker seg om før innholdet i flaskene på badet og i kjøkkenbenken er fritt til bruk.

Hanne Serine Finstad, dr. philos og fabrikksjef i Forskerfabrikken. Foto: Forskerfabrikken.
Hanne Serine Finstad, dr. philos og fabrikksjef i Forskerfabrikken. Foto: Forskerfabrikken. Vis mer

- Enkeltvis vil de fleste linsevæsker være trygge, men i blanding med annet vet vi jo ikke. Det mest usikre er trolig iveren etter å lage noe nytt, sier Haugo.

Sjefen i Forskerfabrikken framholder at barna får verdifull erfaring ved å lage hypoteser og teste dem, som videre gir dem trening i å koble årsak og effekt.

Det er likevel viktig at de voksne er observante, og Finstad har følgende råd for at slimproduksjonen skal gå mest mulig smertefritt:

  • Barna må forstå at ingrediensene ikke skal spises eller drikkes, som de fleste over åtte år gjør.
  • Barn med sensitiv hud bør bruke hansker.
  • Får barnet noe i øynene som svir, må de skylles med vann.
  • Bruker barnet linsevæske, velg en som er laget for at linsene skal puttes rett på øynene etterpå.
  • Benytt anledningen til å snakke om sikkerhet og hvordan vi skal jobbe for å ha det trykt når vi eksperimenterer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer