Hjemmelaget slim

Ikke bland dette hjemme

Slim er populært blant barna, men enkelte ingredienser bør du styre unna. Flere andre husholdningsartikler kan skape uante kjemiske reaksjoner hvis de mikses sammen.

SUNT OG SIKKERT: Det er bra at barn eksperimenterer ved å blande ulike stoffer de finner hjemme, mener Forskerfabrikken. Likevel er det veldig viktig å tenke på sikkerhet. Optikerforbundet advarer blant annet mot å bruke linsevæske med hydrogenperoksid når barna lager slim. Foto: David Pereiras/Shutterstock/NTB Scanpix.
SUNT OG SIKKERT: Det er bra at barn eksperimenterer ved å blande ulike stoffer de finner hjemme, mener Forskerfabrikken. Likevel er det veldig viktig å tenke på sikkerhet. Optikerforbundet advarer blant annet mot å bruke linsevæske med hydrogenperoksid når barna lager slim. Foto: David Pereiras/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Tirsdag er det Halloween, og da passer det bra å lage hjemmelaget slim.

Den siste tiden har slim-trenden klistret seg fast hos flere barn, men det er ikke bare bra at ungene holder på med sine egne kjemieksperiementer.

Kontaktlinsevæske blir brukt i flere slimblandinger som bindemiddel mellom de andre ingrediensene. Norges optikerforbund advarer mot å bruke visse kontaktlinsevæsker.

- Hydrogenperoksid er den rengjørende faktoren i noen kontaktlinsevæsker, og ellers en kraftig oksidant. Får man det i øyet, vil det ytre laget av celler nærmest brennes vekk og en får rødt øye og kraftige øyesmerter, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo til Dinside.

I verste fall kan synet få varige skader. Kontaktlinsevæske er regulert som medisinsk produkt og bør håndteres ut fra dette, mener Optikerforbundet.

Sikkert slim

I Forskerfabrikken synes de det er fantastisk at barn i mange land jobber systematisk og eksperimenterer for å utvikle det optimale slimet, men anerkjenner at enkelte ingredienser er mer skadelige enn andre.

- Jeg anbefaler å unngå linsevæske med hydrogenperoksid, men heller bruke et produkt hvor væsken kan puttes rett på øyet, altså ikke-etsende linsevæske, sier fabrikksjef Hanne Serine Finstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer