Mattilsynet

Ikke bruk den

Mattilsynet anbefaler deg å sjekke teflonstekepanna di.

SJEKK STEKEPANNA: - Det er ikke sikkert at materialer under teflonen er beregnet for å komme direkte kontakt med mat - det kan derfor komme uønskede stoffer over i maten, forklarer Signe Sem I Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
SJEKK STEKEPANNA: - Det er ikke sikkert at materialer under teflonen er beregnet for å komme direkte kontakt med mat - det kan derfor komme uønskede stoffer over i maten, forklarer Signe Sem I Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar ble det kjent at Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark hadde utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.

I over 50 år har stoffene blitt brukt i en lang rekke produkter, men hvordan kan man vite om man har noen produkter som inneholder fluorstoffer?

- Du kan sjekke merkingen. Er du i tvil, så spør forhandleren eller produsenten, om produktet er fri for PFAS, som er fellesbetegnelsen for alle fluorstoffer, forklarer Signe Sem, seniorrådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet, til DinSide.

Sjekk kvaliteten

PFAS-er kan finnes i stekepanner eller kjeler. Sem oppfordrer folk til å sjekke kvaliteten på pannene og grytene man har hjemme.

- For eksempel om teflonstekepannene er oppskrapte. Det er ikke sikkert at materialer under teflonen er beregnet for å komme direkte kontakt med mat - det kan derfor komme uønskede stoffer over i maten. Vårt generelle råd er å ikke bruke gamle/skadde stekepanner og kjeler der man er usikker på kvaliteten.

Hun legger til at kjeler og panner man ved normalt bruk ikke skal avgi stoffer til maten i mengder som kan utgjøre en helsefare.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer