Gjør dette før du skjærer opp meloner:

- Ikke bruk disse melonene

Vasker du melonene før du kutter dem opp? Det kan vise seg å være veldig lurt.

Det kan være lurt å skylle godt over melonene før du skjærer dem opp. Foto: Luciana Serra / Shutterstock / NTB
Det kan være lurt å skylle godt over melonene før du skjærer dem opp. Foto: Luciana Serra / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Frister det med litt melon nå på seinsommeren? Da kan det være greit å ta noen forholdsregler.

Den danske Fødevarestyrelsen delte et Instagram-innlegg der de opplyser om at det er en god idé å skylle vannmeloner, honningmeloner og cantaloupemelon med kaldt vann før man skjærer gjennom den.

Det kan nemlig sitte bakterier på melonene som kan komme fra forurenset vann, dårlig hygiene under transport og igjen føre til oppkast og diaré.

Solveig Langsrud, seniorforsker i Nofima forteller at grønnsaker og frukt dyrkes ute og kan ha både jord og skitt fra dyr, fugler og mennesker på overflaten.

- Det er derfor en god regel å skylle frukt og grønnsaker som skal spises rå og det er spesielt viktig dersom man ikke spiser dem med en gang etter kutting. Grønnsaker og frukt med skall er litt tryggere fordi man tar av skallet, men man kan overføre bakterier under skrelling eller deling. Grønnsaker og frukt som er kuttet bør inn i kjøleskapet innen et par timer.

Salmonella i Norge

Tidligere har DinSide delt saken om at utbrudd av salmonella i Norge trolig har vært knyttet til vannmelon.

Folkehelseinstituttet oppdaget da nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien monofasisk Salmonella Typhimurium. Så langt er det påvist smitte hos 18 personer.

Det skrev FHI på sine nettsider.

- For å redusere risiko for smitte bør du følge Mattilsynets råd om trygg håndtering av melon, sier seniorforsker Umaer Naseer ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet oppfordrer også til å ikke bruke meloner som har skader i skallet som går inn til fruktkjøttet.

- I de fleste tilfeller har melonene ikke vært vasket godt før de ble delt opp, og de har i tillegg vært oppbevart i romtemperatur. Farlige bakterier har derfor blitt overført fra skallet til melonkjøttet og vokst til høye nivåer under lagring. Cantaloupemeloner er de som oftest forårsaker sykdom, sannsynligvis fordi de har et ruglete skall som samler opp skitt som er vanskelig å fjerne, sier Langsrud til DinSide.

Drar med seg rester gjennom kjøttet

- Mattilsynet i Norge anbefaler vel også å vaske vannmelonen godt før man skjærer den opp. Det samme gjelder for en del andre frukter med skall som det er vanlig å skjære opp. Det er selvfølgelig relevant i sammenheng med bakterier, men også med tanke på sprøytemidler, sier Marta Brodal Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Hun forteller at vannmelon er en av de fruktene som er mest problematiske med tanke på rester av sprøytemidler i skallet.

- Selv om man ikke spiser skallet, så vil man dra med seg rester gjennom kjøttet når man kutter opp melonen. Det er hvis man ikke vasker kniven mellom hvert kutt, men det kan jeg ikke tenke meg at de fleste gjør – i hvert fall ikke jeg. Da vil det nok være mer effektivt å vaske hele melonen først, både for å bli kvitt bakterier og sprøytemidler, forteller Ravnsborg.

Langsrud i Nofima avslutter med et råd om aldri å kjøpe meloner med skader i skallet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer