Brannskade

- Ikke bruk kaldt vann

Dette gjør du hvis du får brannskade.

BRANNSKADE: Mange har lært at de skal bruke kaldt vann ved mindre brannskader, men ekspertene anbefaler lunkent. Foto: Dakota Michelon / Shutterstock / NTB
BRANNSKADE: Mange har lært at de skal bruke kaldt vann ved mindre brannskader, men ekspertene anbefaler lunkent. Foto: Dakota Michelon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje lært at det er kaldt vann, og gjerne isvann, som hjelper når du har brent fingeren når du lager mat og kommer borti en varm panne, eller du er uheldig og kommer borti det varme strykejernet et når du fikser på skjorta.

Ifølge plastikkirurg Maria Vatne i Dr. Dropin stemmer ikke dette. I stedet anbefaler hun lunkent vann.

Ikke kaldt

- Lunkent vann er det beste. Det er mest skånsomt mot huden og gir mindre risiko for at kroppstemperaturen synker, sier hun i en pressemelding.

Vatne anbefaler at vannet holder en temperatur på 15 grader, og det viktigste er å starte nedkjølingen raskt.

Kari Skaug Fredrikson, farmasøyt i Apotek 1, fraråder å bruke is ved brannskade, ettersom det kan skade huden ytterligere.

- Videre er det viktig å begrense nedkjølingen til den delen av kroppen som er forbrent. Men hvis skaden er omfattende, er det lunkent vann i dusjen eller badekaret som gjelder, sier Fredrikson i pressemeldingen.

De får støtte fra Norsk Helseinformatikk, som anbefaler følgende:

- Kjøl ned brannskaden. Hold det forbrente området under rennende lunkent vann på omtrent 20 grader i 20 minutter. Eventuelt bruk dusjen. Hvis rent rennende vann ikke er tilgjengelig, holdes forbrenningen i lunkent vann eller kjøles med kalde omslag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.