Brannskade

- Ikke bruk kaldt vann

Dette gjør du hvis du får brannskade.

BRANNSKADE: Mange har lært at de skal bruke kaldt vann ved mindre brannskader, men ekspertene anbefaler lunkent. Foto: Dakota Michelon / Shutterstock / NTB
BRANNSKADE: Mange har lært at de skal bruke kaldt vann ved mindre brannskader, men ekspertene anbefaler lunkent. Foto: Dakota Michelon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje lært at det er kaldt vann, og gjerne isvann, som hjelper når du har brent fingeren når du lager mat og kommer borti en varm panne, eller du er uheldig og kommer borti det varme strykejernet et når du fikser på skjorta.

Ifølge plastikkirurg Maria Vatne i Dr. Dropin stemmer ikke dette. I stedet anbefaler hun lunkent vann.

Ikke kaldt

- Lunkent vann er det beste. Det er mest skånsomt mot huden og gir mindre risiko for at kroppstemperaturen synker, sier hun i en pressemelding.

HVORDAN UTFØRE FØRSTEHJELP?: I denne illustrasjonsvideoen får du en demonstrasjon av hvordan førstehjelp skal utføres. Video: Røde Kors Vis mer

Vatne anbefaler at vannet holder en temperatur på 15 grader, og det viktigste er å starte nedkjølingen raskt.

Kari Skaug Fredrikson, farmasøyt i Apotek 1, fraråder å bruke is ved brannskade, ettersom det kan skade huden ytterligere.

- Videre er det viktig å begrense nedkjølingen til den delen av kroppen som er forbrent. Men hvis skaden er omfattende, er det lunkent vann i dusjen eller badekaret som gjelder, sier Fredrikson i pressemeldingen.

De får støtte fra Norsk Helseinformatikk, som anbefaler følgende:

- Kjøl ned brannskaden. Hold det forbrente området under rennende lunkent vann på omtrent 20 grader i 20 minutter. Eventuelt bruk dusjen. Hvis rent rennende vann ikke er tilgjengelig, holdes forbrenningen i lunkent vann eller kjøles med kalde omslag.

Søke lege?

Deretter er jo spørsmålet om du bør oppsøke lege eller ei. Ifølge Fredrikson bør du oppsøke lege dersom brannsåret er større enn håndflata. Er det i ansiktet, innsida av hånda eller på kjønnsorganet som er skade, er rådet å oppsøke lege uansett.

Små vannblemmer kan du la være i fred, mens de større kan du stikke hull på. Da bør du også la legen ta en kikk på såret - dette fordi huden er åpen, noe som øker risikoen for infeksjon.

Er du i tvil om alvorlighetsgraden, må du ikke nøle med å ringe 113, skriver Lommelegen.no som deler den nyttige firetrinnsraketten med følgende huskeregler:

  • Kjøl ned skadestedet: 20 grader i minst 20 minutter
  • Ring 113: ikke nøl med å ringe hvis du er i tvil
  • Gi smertestillende: hvis du fortsatt har smerter etter å ha nedkjølt skaden, vil Paracetamol ha god tilleggseffekt
  • Beskytt det skadde hudområdet: etter du har avkjølt skaden, bør du dekke det til med plastfolie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer