Forskning:

Ikke drikk kaffe for tidlig

For å få mest ut av effekten av koffeinet, bør vi vente flere timer før vi drikker den første koppen, ifølge forskning.

MORGENKAFFE: Ifølge forskning bør man vente med å drikke kaffe som det første om morgenen, skriver kaffenettstedet Kaffegeek. Foto: Pa Photos/Anthony Devlin/NTB
MORGENKAFFE: Ifølge forskning bør man vente med å drikke kaffe som det første om morgenen, skriver kaffenettstedet Kaffegeek. Foto: Pa Photos/Anthony Devlin/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange av oss er den første koppen med kaffe om morgenen nærmest hellig og kanskje nødvendig for å komme ordentlig i gang med dagen.

Men dersom målet med kaffen er å kvikne opp, bør man drikke det når kortisolnivået i kroppen er lavt.

Det betyr at man egentlig ikke bør drikke kaffe om morgenen, ifølge forskerne. Det skriver kaffenettstedet Kaffegeek.

Økende kortisolnivå

Like etter at du våkner begynner kroppen å produsere kortisol, og etter omtrent to timer vil kortisolnivået nå toppunktet. Ifølge forskerne kan det derfor være gunstig å vente noen timer med å drikke den første kaffekoppen.

Resten av døgnet vil kortisolnivået synke og stige.

Dette kan variere fra person til person, men man kan få mest utbytte av koffeinen tre til fem timer etter at man har stått opp.

Hvis man trenger en ekstra boost når den såkalte 14-knekken kommer på ettermiddagen, kan det være et godt tips å ta seg en kopp kaffe rundt klokka 13, hvis man har vært våken siden 06.30-tida.

Kortisol er et såkalt stresshormon som finnes naturlig i kroppen. Det er det stoffet som får deg til å føle deg mer våken, i likhet med koffein. Kortisolnivået varierer gjennom døgnet, og følger din biologiske døgnrytme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer