Advarer

- Ikke drikk rett fra boksen

Å drikke brus eller annen søt drikke rett fra boks ute kan være spesielt risikabelt nå.

UNNGÅ DRIKKE FRA BOKS: Har du allergi mot insekter, eller tror du kan ha det, kan det være risikabelt å drikke søt drikke fra boks - som en veps i verste fall har forvillet seg nedi. Video: Embla Hjort-Larsen / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For personer med akutt insektallergi kan stikk fra veps eller bie være en meget alvorlig hendelse, og i enkelte tilfeller føre til allergisk sjokk, ifølge Norges astma- og allergiforbund (NAAF). Hvor mange personer som har allergi mot insekter her til lands har NAAF ikke tall på, og de sier videre at det er relativt sjeldent med slik allergi.

- Til gjengjeld kan det gi alvorlige reaksjoner for de det gjelder, påpeker kommunikasjons- og markedssjef Hogne Skogesal i NAAF.

Dette bekrefter generalsekretær i LHL Astma og Allergi, Helle Grøttum. Hun viser til statistikk fra Folkehelseinstituttet, som viser at åtte personer har dødd av insektsstikk på ti år.

Gir kraftig reaksjon

Har du aldri blitt stukket av veps, kan du i teorien ha en allergi mot veps- og biestikk - uten å være klar over det selv.

Får du derimot en kraftig reaksjon første gangen du blir stukket, er det gode grunner til å være obs på dette, og å unngå en rekke risikosituasjoner, påpeker Grøttum.

- Hvis man har fått en alvorlig reaksjon på veps eller bie, bør man ta det opp med legen sin, og vurdere om man bør bli utstyrt med en adrenalinpenn som man får på resept. Den bør man ha med seg «overalt» i vepsesesongen, sier Grøttum, som legger til at insektsallergi er spesielt ubehagelig fordi du ikke har kontroll på allergenet, nemlig vepsen eller bien, som du uforskyldt kan bli utsatt for.

Nettopp derfor er det en del forholdsregler du bør ta, om du er allergisk eller i tvil om du kan være det.

Det kan også lønne seg å ta en vaksine mot insektsstikk, som det tar 3-5 år å fullføre, men som behandler bort den alvorlige reaksjonen på vepse- og biestikk - og du slipper redselen for å bli stukket, eller å måtte unngå en del situasjoner på grunn av frykten for stikk, påpeker Grøttum.

Ikke drikk av boks

Stein Norstein, fagsjef i Anticimex, anbefaler blant annet at man ikke drikker rett av brus- eller ølboks når man sitter ute om sommeren. Vepsen tiltrekkes av det som er søtt, og kan fly nedi boksen som du har stående på verandabordet.

- Stikker vepsen i halsen kan man i verste fall kveles av reaksjonen, påpeker Norstein, og anbefaler at man heller drikker av klare glass enn rett av boksen.

Også Grøttum bekrefter at om vepsen stikker deg i svelget, så vil du kveles av reaksjonen om du har insektsallergi.

I tillegg til å være forsiktig med å drikke av boks bør du også unngå å sette ut syltetøy på et frokostbord ute, uten å dekke det til.

- Det er mye mer alvorlig å bli stukket i svelget, enn i en arm eller lignende, selv om det og kan gi en kraftig reaksjon og i verste fall gi deg allergisk sjokk om du er veldig allergisk, sier Grøttum.

Unngå sterke farger og parfyme

Det er også en del andre forholdsregler du kan ta, enten du er allergisk eller vil unngå å bli stukket i sommer.

Visste du for eksempel at det lønner seg å unngå å bruke sterke farger og blomstermønstre på klærne?

- Vepsen liker farger og blomstrete mønster, da må vepsen bort for å lukte og sjekke om det er ekte blomster. Også parfyme tiltrekker seg veps, påpeker Grøttum.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer