Advarer

- Ikke drikk rett fra boksen

Å drikke brus eller annen søt drikke rett fra boks ute kan være spesielt risikabelt nå.

UNNGÅ DRIKKE FRA BOKS: Har du allergi mot insekter, eller tror du kan ha det, kan det være risikabelt å drikke søt drikke fra boks - som en veps i verste fall har forvillet seg nedi. Video: Embla Hjort-Larsen / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For personer med akutt insektallergi kan stikk fra veps eller bie være en meget alvorlig hendelse, og i enkelte tilfeller føre til allergisk sjokk, ifølge Norges astma- og allergiforbund (NAAF). Hvor mange personer som har allergi mot insekter her til lands har NAAF ikke tall på, og de sier videre at det er relativt sjeldent med slik allergi.

- Til gjengjeld kan det gi alvorlige reaksjoner for de det gjelder, påpeker kommunikasjons- og markedssjef Hogne Skogesal i NAAF.

Dette bekrefter generalsekretær i LHL Astma og Allergi, Helle Grøttum. Hun viser til statistikk fra Folkehelseinstituttet, som viser at åtte personer har dødd av insektsstikk på ti år.

Gir kraftig reaksjon

Har du aldri blitt stukket av veps, kan du i teorien ha en allergi mot veps- og biestikk - uten å være klar over det selv.

Får du derimot en kraftig reaksjon første gangen du blir stukket, er det gode grunner til å være obs på dette, og å unngå en rekke risikosituasjoner, påpeker Grøttum.

- Hvis man har fått en alvorlig reaksjon på veps eller bie, bør man ta det opp med legen sin, og vurdere om man bør bli utstyrt med en adrenalinpenn som man får på resept. Den bør man ha med seg «overalt» i vepsesesongen, sier Grøttum, som legger til at insektsallergi er spesielt ubehagelig fordi du ikke har kontroll på allergenet, nemlig vepsen eller bien, som du uforskyldt kan bli utsatt for.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.