Rødfarging av salat:

Ikke farlig, bare udelikat

Salaten er ikke råtten eller ødelagt, selv om den er rødlig.

BLØR DEN? Enkelte salattyper blir rødlige i snittflater eller om de får seg et lite slag. Det ser ikke lekkert ut, men kan det spises? Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / NTB Vis mer
Publisert

«Bruk sansene» er mantra når vi skal sjekke om mat er trygt å spise. Men det er ikke alltid du trenger å la øynene bestemme.

En av de tingene som ofte ser dårlig ut, er salat. Spesielt om du skjærer gjennom den, eller kjøper ferdige oppkuttede typer. Det er nærmest som den blør i snittflaten.

Er det trygt å spise?

Ja, skal vi tro Anne Lene Malmer, fra Smaksrike / Hørte Gård, som har spesialisert seg på flere ulike salatsorter.

Hun forklarer at fenomenet, som også kalles pinking, en sjelden gang kan oppstå i ribbene til salat på høsten under norske dyringsforhold. Dette gjelder særlig i isbergsalat og romano, men det er variasjoner også innen disse salattypene.

- Det er en stressituasjon i planta som fører til en liten endring i innhold og kan føre til litt rødfarge.

Oksiderer

Dette gjelder både skader og i snittflaten, som du kan se på bildet over.

- Ferdigkutta salater kan vise mer av dette symptomet enn hel salat, men der er det også oksidasjon av snittflatene og påfølgende bruning som skjer, og det blir verre med økende tid fra kutting.

- Det er overhodet ikke skadelig for oss som spiser salat.

- Kast det

Verre er det når salaten blir slimete, forstadiet til forråtnelse, og dette oppstår gjerne i sammenheng med rødfarging. Da er det bare å ta kniven fatt, og skjære bort.

SUPRE TIPS: Salat er som kjent en glimrende ingrediens for et sunt kosthold. Men ofte blir salaten slapp og brun etter kort tid. Dette kan du likevel unngå med noen enkle triks. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Dette gjelder særlig de litt mer sarte salattypene som ruccula, feld- og bladsalat, og er kanskje ekstra vanlig i posesalatene.

Selv om et eller to salatblader i en pose er blitt dårlig, trenger du ikke kaste hele posen. Plukk ut bladene, og skyll resten av salaten godt, så er det greit å spise.

For å unngå dette er det viktig å sjekke godt i butikk, sørge for at posen ikke kommer i klem på hjemveien - og å oppbevare salaten riktig. Dette er spesielt viktig når du åpner posen, da er veien fra frisk salat til grønt slim overraskende kort.