Bunad og fantasistakk

Ikke for seint

Det er fortsatt muligheter før nasjonaldagen.

FARGERIK: Beltestakk med mønstret bomullsskjorte. Foto: Heimen Husfliden
FARGERIK: Beltestakk med mønstret bomullsskjorte. Foto: Heimen Husfliden Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du lyst på bunad, festdrakt eller fantasistakk før 17. mai?

Alt håpet er ikke ute.

Det finnes flere butikker som selger enkle og rimelige festdrakter som passer godt inn på nasjonaldagen.

Er du kreativ av deg, kan du sy din egen bunad. Blant annet har Fæbrik mønster til å sy sin egen festdrakt til dame, med bluse til.

«Festdrakt er perfekt å sy av gjenbruksstoffer. Tunge gamle gardiner blir nydelig som skjørt. Tenk broderte duker, gjennomsiktige- eller blondegardiner som bluse. Et lite broderi eller en løper kan bli et fantastisk bringestykke eller belte. Og gamle bånd, perler og dusker kan sys på som pynt. Tenk hvilken nydelig måte å hedre gamle tekstiler og familiearv på!» står det på hjemmesiden deres.

Renserikjeden Renseriet advarer folk mot å vaske festdrakta på egen hånd, da den kan bli ødelagt - slik som denne. Video: Tiktok/@renseriet_norge. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Fått flere bestillinger

Murlong Cres-designeren Kaja Høglund er en av dem som har designet sin egen fantasistakk.

I fjor postet hun en TikTok-video av fantasistakken hun sydde til seg selv. Det skapte engasjement.

- Jeg drivet mitt eget klesmerke, så jeg har stort sett alltid mye å gjøre, noe som har gjort at jeg ikke har kunnet si ja til alle som har spurt, men jeg har tatt 10 bestillinger nå i år.

Store prisforskjeller

En grunn til at noen velger fantasistakker over bunader kan være pris. Selv om mange fantasistakker kan koste like mye som en bunad finnes det også flere rimeligere alternativer.

- Jeg tar 6000 kroner for den drakta jeg postet på TikTok i fjor. Om man ønsker å designe sin egen starter disse på 10 000 kroner, forteller Høglund.

Produksjonsleder Ellen Øverland i Heimen Husfliden forteller at det er vanskelig å gi en snittpris på bunad, siden det er veldig store variasjoner på de ulike bunadene.

VASK FOR HÅND: Bunadskjorta skal man helst unngå å vaske i vaskemaskinen. Her får du tips til hvordan den bør vaskes. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Hun forteller at en Råndastakk fra Gudbrandsdal koster rett under 9000 kroner. Så med tilbehør som forkle, skjorte og sølv kan du få deg en bunad til under 15 000 kroner.

- Dette er en av veldig få bunader vi selger på størrelse i butikken, så er du ute i siste liten er dette den bunaden du fortsatt kan få til 17 mai i år.

Ett års leveringstid

De fleste kvinnebunader ligger på et sted mellom 30 000 og 70 000 kroner avhengig av hvor mange timer den tar å brodere og å sy, ifølge Øverland.

- En skreddersydd Telemarks herrebunad sydd på systua vår i Oslo koster over 100 000 kroner. Da er alt sydd av våre dyktige bunadstilvirkere her i Norge og har omtrent ett års leveringstid.

Hun sier valg av tilbehør utgjør en stor forskjell i pris som for eksempel på enkelte herrebunader kan sølvknappene alene utgjøre en pris på 20 000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer