TikTok-personlighet og lege i Singapore, Samuel Choudhury, deler jevnlig medisinske råd og historier til skrekk og advarsel med følgerne sine.
Denne uka la han ut en video for å advare kommende og nybakte foreldre mot en tilsynelatende harmløs matvare mange av oss har i kjøkkenskapet.
- Ikke gi dette til babyen, begynner Choudhury.
Han henviser til en medisinsk rapport fra tidsskriftet National Library of Medicine fra 2010, hvor et to måneder gammelt spedbarn ble innlagt på sykehus.
Foreldrene hadde lagt merke til at barnet spiste dårligere, var forstoppet, slapp og mer irritabel uka før de oppsøkte sykehuset.
Feildiagnostisert
Ifølge rapporten hadde barnet tidligere hatt en normal og sunn utvikling. Dietten hans besto utelukkende av morsmelk, og han hadde hatt en velfungerende fordøyelse inntil for ei uke siden.
En tilleggsopplysning i rapporten var at mor var i metadonbehandling etter heroinbruk.
Dette var imidlertid ikke årsaken bak sønnens drastiske helseendring. Først 41 dager seinere, etter en rekke feildiagnostiseringer og -behandlinger, fant legene ut hva som feilet barnet: Spedbarnsbotulisme.
Lammer muskulatur
Ifølge Lommelegen er dette en sjelden sykdom, som kan forekomme dersom barn inntar honning før de har fylt ett år.
Honning kan nemlig inneholde bakterien Clostridium botulinum, som produserer en nervegift kalt botulinum, som lammer muskulatur.

Døde av smørbrød
Botulinumtoksin er det samme stoffet som i små mengder brukes i medisinsk og kosmetisk behandling - i kommersiell og kosmetisk sammenheng kjent som Botox, skriver Store norske leksikon.
Fordi spedbarns fordøyelsessystem er underutviklet, vil bakterien gå ut av «dvaletilstanden», formere seg og danne gift.
Bakterien finnes også naturlig i jord og søle, og i visse dyrs fordøyelseskanal. Smitte fra jord er hyppigere årsak til spedbarnsbotulisme enn honning, skriver Lommelegen.
Smurte smokken
I Norge advares det mot å gi honning til barn under 12 måneder på produktets emballasje.
Etter nærmere undersøkelser viste det seg at foreldrene i dette tilfellet jevnlig hadde brukt honning for å gjøre sønnens smokk mer fristende å bruke.
Barnet ble til slutt behandlet med motgift og skal ifølge rapporten ha blitt helt frisk igjen.