Alt om poteter til julemiddagen

Ikke gjør denne potettabben

De skjøre mandelpotetene skal trekke, ikke koke.

KJAPP POTETSKRELLING: Har du haugevis av poteter å skrelle, er dette trikset for deg! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer
Publisert

Når det kommer til julemiddagen er det stort sett ribba, eller det du har til hovedrett, som folk er mest bekymret over. Blir svoren sprø? Blir pinnekjøttet for salt? Blir lutefisken til gelé, og blir rotmosen fast nok?

De trofaste potetene, derimot, blir fort neglisjert. Det er gjerne sånn med det vi tror er så enkelt. Men til jul, slår vi på stortromma, og velger de mest eksklusive potetene: Mandelpoteter.

Der er det mange som bommer. Vi trenger ganske mange par hender for å telle hvor mange ganger vi har fått servert istykkerkokte mandelpoteter.

(På plussiden: Er uhellet ute, smaker de fortsatt godt, og trekker til seg ekstra mye saus!)

Visste du at de ikke skal koke?

Trekk, ikke kok

Det finnes uendelig mange sorter poteter, og de kan grovt sett deles i to typer: Kokefaste og melne.

Melne poteter skal trekke, ikke koke.

Gulløye, Mandel, Ringerikspotet, Kerrs pink og Pimpernel er eksempel på melne poteter. Ifølge Bama skal de fleste trekkes i 20-25 minutter, mens mandelpoteter (inkludert små amadinepoteter) bare trenger fra fem minutter.

De kokefaste er mest robuste, og skal koke i 15-25 minutter. Kokefaste poteter er for eksempel Asterix, Folva og Beate.

Pakk dem inn i dyna

Du har kanskje hørt om dynegrøt, men dynepoteter er heller ikke å forakte. Det er en genial metode av flere årsaker: Du frigir plass på komfyren, og det er én ting mindre å måtte tenke på. Det eneste du trenger er litt tid, minst 4 timer før middagen skal serveres.

Metoden er enkel:

  • Skrubb, eventuelt skrell, potetene, og kok opp i en kjele med lettsaltet vann.
  • Når potetene koker heller du av mesteparten av vannet, men la det være ørlite igjen.
  • Sett lokk på gryta, og pakk den godt inn i et håndkle, og så i en dyne. La stå i minst fire timer.

Genialt pinnekjøttpotettriks

Skal du servere pinnekjøtt, og sliter med å passe tida, har vi et supert tips til deg: Legg potetene i bunnen av pinnekjøttgryta.

For hvor rart det enn høres ut: Der kan de ligge i flere timer, uten å gå i oppløsning. Fett og salt fra pinnekjøttet vil synke nedover i gryta og bidra til at de holder formen.

Og ikke bare det: Potetene får en helt vidunderlig smak. Legg i noen ekstra, så har du livets nattmat, om du blir litt fysen utover kvelden og natta. Vi lover.

Smart potettriks

For snart ti år siden viste kokken Bård Greni oss et helt genialt triks for alle som ikke liker å skrelle poteter. Siden har vi ikke sett oss tilbake.

Metoden er enkel: Snitt rundt poteten før du koker den. Når potetene er ferdigkokt kan enkelt du dra av skallet. Det er omtrent like enkelt som det høres ut, og i videoen øverst i artikkelen kan du se hvordan.