Kraftig uvær i vente

Ikke gjør dette i lyn- og tordenvær

Koble fra elektriske apparater, ikke lad mobilen og ikke bad – verken ute eller inne.

LYN OG TORDEN: Forrige tirsdag ble det registrert over 19 000 lyn i Sør-Norge. Denne helga kan også bli voldsom mange steder. Videoen over er fra Rælingen i Viken, 29. august i fjor. Da ble det registrert 18 000 lyn på én natt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sensommeren er høysesong for lyn og torden i Norge, og juli og august topper brannstatistikken.

Denne uka varsler meteorologene om kraftig nedbør, lyn og torden flere steder i landet.

Lynnedslag kan gjøre stor skade på elektronisk utstyr, som PC og TV. Derfor er det viktig å ta visse forholdsregler. Men det er også andre ting du bør unngå å gjøre når det lyner.

Kan ta skade

Elektroniske apparater kan faktisk bli skadet uten at lynet slår direkte ned hos deg, skriver Sintef. Nedslag i overordnet strømnett kan nemlig lage såkalte overspenninger som følger strømnettet inn til boligen din.

Derfor kan elektriske apparater med fordel frakobles, for eksempel TV-en.

- En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås med enkle grep. Når tordenværet kommer, er det viktig å koble fra alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, PC og TV enten du er i huset, hytta eller andre steder du har slikt utstyr, har dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge tidligere sagt i en pressemelding.

Det er ikke farlig å se TV når det lyner, men elektronikken i fjernsynet er sårbar, og selv om det er trygt å bruke mobiltelefonen i tordenværet, bør den være frakoblet laderen.

Fakta om lyn

 • Man kan måle avstanden til tordenværet med å telle sekunder mellom lysglimtet og smellet.
 • Lyden beveger seg med 340 meter i sekundet. Er det tre sekunder mellom lysglimt og smell, befinner altså tordenværet seg rundt én kilometer unna.
 • Kulelyn er ikke vitenskapelig dokumentert, og har ikke latt seg gjenskape i laboratorier.
 • Et lynnedslag i en kraftledning kan gi overspenning i nettet en kilometer unna.
 • Hvert år forårsaker lynnedslag skader for millioner. Tallet er økende fordi vi stadig skaffer oss mer elektronikk.
 • I 2012 fikk hver tredje nordmann ødelagt elektrisk utstyr som følge av lyn og torden. Halvparten hadde fått ødelagt modemet.

Kilde: Finans Norge

Her er forskernes lynsmarte råd

Overfor Gemini, Sintefs fagblad, forklarer Oddgeir Rokset, forsker i Sintef, at du også bør unngå å bade når det lyner – både ute og innendørs – men også unngå å søke ly under store trær og ligge unna åpne sletter.

Under kan du lese forskernes smarte råd til hva du bør gjøre og ikke gjøre under tordenværet.

 • Ikke bad når det lyner. Når et lyn treffer vann fordeles strøm på flere tusen ampere i vannet. Du bør heller ikke bade i badekar – et lynnedslag kan følge vannledningene i huset.
 • Bilen er et trygt sted fordi karosseriet vil fungere som «skjold» mot lynnedslag. Et hus har delvis samme effekt; betongbygg er bedre enn trehus.
 • Elektriske apparater kan bli skadet uten at lynet direkte slår ned hos deg, men nedslag i overordnet strømnett kan lage overspenninger og følge strømnettet inn til huset ditt. Derfor kan elektriske apparater med fordel frakobles, eksempelvis tv-en. Det er ikke farlig å se tv når det lyner, men elektronikken i fjernsynet er sårbar.
 • Velg mobil som er frakoblet laderen, framfor fasttelefon om du må ringe. Overspenning ved et lynnedslag kan følge elektriske ledninger ende i røret.
 • Ikke søk ly under store trær. Det er større risiko at lynet slår ned i objekter som rager i landskapet. Det er en fordel å være våt, vannet vil gjøre at et lynnedslag følger fukten utenpå deg i stedet for å gå inn i kroppen, noe som vil redusere skadene.
 • Ligg unna åpne sletter – og legg ned golfkølla. En golfkølle i metall har litt større risiko for at lynet treffes.
 • Ikke bruk paraply. Den har samme effekt som golfkølla.
 • Unngå at overspenning ødelegger elektrisk utstyr med å installere overspenningsvern.
 • Trekk ut kontakter fra elektrisk utstyr som du er redd for.
 • Trekk også ut internettkabelen. Modem er svært sårbare for lynnedslag.
 • Fjelltur – hva gjør du? Søk ly om mulig, trekk ned til lavereliggende strøk. Men det handler mest om flaks eller uflaks om du blir truffet eller ikke.
 • I båt, hva gjør du? Om man kan komme seg til land, gjør man det. Om du er utpå havet, prøv å unngå å stikke deg ut. Hold ikke i masta, unngå å henge over rekka. Legg deg ned i båten, eller gå ned i kabinen. Båter med mast kan være utsatte i tordenvær, men man vet ikke om lynavleder i toppen er noen løsning.

Sist oppdatert juli 2021.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer