Heliumballonger

Ikke gjør dette på 17. mai!

Det kan være fristende å leke seg med helium for å få en artig stemme. Men dette kan potensielt være veldig farlig, ifølge Linde Gas AS.

Foto: Deyan Georgiev / Shutterstock / NTB
Foto: Deyan Georgiev / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du kommer over en heliumballong på 17. mai og får lyst til å prøve deg på en "Donaldstemme", bør du tenke deg om to ganger.

Heliumgassen kan nemlig utsette deg for fare.

Sikkerhets- og kompetansespesialist i Linde, Kai Arne Trollerud, kjenner godt til heliumgassens egenskaper. Trollerud er oppgitt over at mange synes det er moro å inhalere helium for å få såkalt Donaldstemme. Det fraråder han på det sterkeste:

– Jeg forstår at det kan være fristende å underholde vennene sine med festlig stemme, men advarer mot å gjøre dette.

Farlig å inhalere

– Når man puster inn rent helium får ikke kroppen det oksygenet den er avhengig av. Med helium i lungene risikerer man å besvime, i verste fall omkomme som følge av oksygenmangel. Dødsfall har forekommet på grunn av pustestans, forteller Trollerud.

Grunnen til at dette kan være risikofullt er at oksygenet i kroppen erstattes med en annen gass. Oksygen skal jo transporteres rundt i kroppen via blodet, og dersom du puster inn helium faller oksygenmetningen i blodet raskt og sjansen for å besvime er absolutt til stede.

– Pusting av rent helium har ført til mang en besvimelse med fallskader som konsekvens. Besvimelsen kan inntreffe hurtig, du ikke rekker å sette deg en gang, advarer Trollerud.

Hjerterytmeforstyrrelser kan også oppstå som følge av oksygenmangel.

- Jeg vil derfor understreke at man aldri skal puste inn en gass som ikke inneholder oksygen.

Også NHI opplyser om faren på sin «Er det farlig» -side:

Er det farlig å inhalere helium?

Potensielt, ja. Dersom du fyller lungene med helium, fortrenger det livsnødvendig oksygen.

Inhalerer du for mye, og fortrenger oksygen over for lang tid, kan det være livsfarlig. Å trekke pusten for dypt med helium kan også være farlig, og forårsake små embolier i blodet (gassbobler). Det er dokumenterte tilfeller av helium-inhalasjons-dødsfall.

En tredje fare er når man puster inn en gass under trykk – det kan skape et for høyt trykk i lungene og få lungevev til å sprekke.

Når man vet hvor mange som har prøvd dette, så er riktignok ikke risikoen veldig stor. De fleste det går galt med vil nok svime av, og puste oksygen under besvimelsen, og reddes på den måten.

Rådet får bli – om du puster inn helium for å få pipestemme, ikke gjør det for lenge eller for mye. Dette rådet vil nok gjøre både deg og dine tilhørere godt (det er artig en stund, men ikke veldig lenge). Farene med innpusting av helium er større for barn som gjør dette. Selv om helium er lovlig og tilgjengelig, så er det altså potensielt farlig, men i kontrollerte og begrensede mengder er det ufarlig.

Kilde: Inhalants & Poisons, National Inhalent Prevention Coalition

I disse tider med 17. mai feiring og mange heliumballonger i omløp kommer Trollerud med en klar oppfordring:

– Dropp heliumet, og sørg for at barn ikke faller for fristelsen til å prøve seg på Donaldstemme! Vi voksne er rollemodeller for de unge, og vi bør absolutt forklare at dette ikke er greit!

Ikke tillatt

Ifølge Oslo kommune er det heller ikke tillatt med salg av heliumballonger på 17. mai.

– Det vil ikke bli gitt tillatelse til å selge heliumballonger i Oslo. Dette skyldes både at det er heliummangel i verden og at vi ønsker så lite plastsøppel som mulig i hovedstaden, står det på deres hjemmeside.

Flere andre kommuner har også tilsvarende forbud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer