Heliumballonger

Ikke gjør dette på 17. mai!

Det kan være fristende å leke seg med helium for å få en artig stemme. Men dette kan potensielt være veldig farlig, ifølge Linde Gas AS.

Foto: Deyan Georgiev / Shutterstock / NTB
Foto: Deyan Georgiev / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du kommer over en heliumballong på 17. mai og får lyst til å prøve deg på en "Donaldstemme", bør du tenke deg om to ganger.

Heliumgassen kan nemlig utsette deg for fare.

Sikkerhets- og kompetansespesialist i Linde, Kai Arne Trollerud, kjenner godt til heliumgassens egenskaper. Trollerud er oppgitt over at mange synes det er moro å inhalere helium for å få såkalt Donaldstemme. Det fraråder han på det sterkeste:

– Jeg forstår at det kan være fristende å underholde vennene sine med festlig stemme, men advarer mot å gjøre dette.

Farlig å inhalere

– Når man puster inn rent helium får ikke kroppen det oksygenet den er avhengig av. Med helium i lungene risikerer man å besvime, i verste fall omkomme som følge av oksygenmangel. Dødsfall har forekommet på grunn av pustestans, forteller Trollerud.

Grunnen til at dette kan være risikofullt er at oksygenet i kroppen erstattes med en annen gass. Oksygen skal jo transporteres rundt i kroppen via blodet, og dersom du puster inn helium faller oksygenmetningen i blodet raskt og sjansen for å besvime er absolutt til stede.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer