Har du noen gang lurt på hvorfor rødskrubb står angitt som både matsopp og giftsopp? Forklaringen er enkel, men viktig å huske på for å unngå å bli dårlig.
Ifølge Helsenorge er den en matsopp når den varmebehandles og giftig om den spises rå.
- Rødskrubb er trolig den soppen som forårsaker flest tilfeller med magesymptomer i Norge, skriver nettstedet.
- Ubehagelige symptomer
For å unngå symptomene må soppen varmebehandles på sterk varme i 15-20 minutter før den spises.
- Den gir ubehagelige symptomer fra mage og tarm når den ikke er tilstrekkelig varmebehandlet. Symptomene kommer vanligvis fra 30 minutter til 3 timer etter inntak.
Vanlige reaksjoner er kvalme, magesmerter, oppkast og diaré.
- Vanligvis er ingen behandling nødvendig, og symptomene kan sees an hjemme. Ved inntak av dårlig varmebehandlet rødskrubb kan symptomene bli kraftige og kreve legeoppfølging. Ved kraftige symptomer kontakt Giftinformasjonen for råd.
Husk dette
Tidligere i august var DinSide i kontakt med Pål Karlsen, daglig leder for Norges sopp- og nyttevekstforbund, som oppfordret folk til å sjekke med soppkontrollen om de er usikre.
- Noen ganger er vi litt for raske med å skremme folk fra å prøve å finne ut hva noe er. Noe er farlig, men er du forsiktig og sjekker med soppkontrollen, er du ganske trygg.