Ikke gjør dette

Dette bør du vite før soppsankingen.

RØDSKRUBB: Soppen står angitt både som giftstopp og matsopp. Foto: Shutterstock
RØDSKRUBB: Soppen står angitt både som giftstopp og matsopp. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Har du noen gang lurt på hvorfor rødskrubb står angitt som både matsopp og giftsopp? Forklaringen er enkel, men viktig å huske på for å unngå å bli dårlig.

Ifølge Helsenorge er den en matsopp når den varmebehandles og giftig om den spises rå.

- Rødskrubb er trolig den soppen som forårsaker flest tilfeller med magesymptomer i Norge, skriver nettstedet.

FULL AV MARK: Har du vært på sopptur og kommet hjem uten å helt vite hva du bør gjøre med soppen? Da har du kommet til riktig plass. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Ubehagelige symptomer

For å unngå symptomene må soppen varmebehandles på sterk varme i 15-20 minutter før den spises.

- Den gir ubehagelige symptomer fra mage og tarm når den ikke er tilstrekkelig varmebehandlet. Symptomene kommer vanligvis fra 30 minutter til 3 timer etter inntak.

Vanlige reaksjoner er kvalme, magesmerter, oppkast og diaré.

- Vanligvis er ingen behandling nødvendig, og symptomene kan sees an hjemme. Ved inntak av dårlig varmebehandlet rødskrubb kan symptomene bli kraftige og kreve legeoppfølging. Ved kraftige symptomer kontakt Giftinformasjonen for råd.

RENS DEM I VANN: Har du vært på sopptur og kommet hjem uten å helt vite hva du bør gjøre med soppen? Da har du kommet til riktig plass. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Husk dette

Tidligere i august var DinSide i kontakt med Pål Karlsen, daglig leder for Norges sopp- og nyttevekstforbund, som oppfordret folk til å sjekke med soppkontrollen om de er usikre.

- Noen ganger er vi litt for raske med å skremme folk fra å prøve å finne ut hva noe er. Noe er farlig, men er du forsiktig og sjekker med soppkontrollen, er du ganske trygg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer