Pinseaften

Ikke glem dette

Dette er åpningstidene på pinseaften.

TIDLIGERE: Butikkene stenger tidligere på pinseaften. Foto: Gorm Kallestad / NTB
TIDLIGERE: Butikkene stenger tidligere på pinseaften. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av de store høytidsdagene i Norge, jul, påske og pinse, er det nok sistnevnte som har den mest beskjedne feiringen.

Pinsen er siste runde med høytidsdager på en god stund og du må vente helt til jula før du kan nyte en ekstra fridag utenom helg.

Men, som vi tidligere har skrevet om, blir det begrensa med ekstra fridager i år, ettersom julaften faller på en lørdag og dermed er 1. juledag på en søndag og 2. juledag på en mandag.

VINMONOPOLET: Kvier du deg for å bytte vin du har oppdaget noe feil med på Vinmonopolet? Det bør du ikke gjøre. Her får du en liten oversikt over hva du har lov til å reklamere på eller bytte! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Stenger tidligere på pinseaften

Én ting mange ikke er klar over, eller glemmer fra år til år, med pinsen, er at reglene stort sett er de samme som for jul og påske.

Butikkene stenger tidligere på pinseaften og er samtidig stengt 2. pinsedag. Det kommer ofte som en overraskelse for mange at butikkene de stenger klokka 16 på pinseaften, og de åpner ikke igjen før tirsdag morgen.

Men hvordan påvirker det øl- og pol-salget?

Vinmonopolet

Tidligere var det slik at Vinmonopolet holdt stengt dagen før helligdager, noe som innebar stengte dører pinseaften, men det begynner å bli noen år siden det ble gjort endringer.

I stedet er det slik at Vinmonopolets åpningstider på pinseaften er klokka 10 til klokka 15 dagen. Vanligvis kan de ha åpent en time lengre.

I alkoholloven står det at Vinmonopolet kan holde stengt påske- og pinseaften, samt valg- og stemmedager, men at det ikke er pålagt etter loven.

Her er det faktisk ulik praksis på julaften, da Vinmonopolet holder stengt.

Mandag 2. pinsedag er det selvsagt stengt.

Skal du innom Vinmonopolet før i dag eller på pinseaften, lønner det seg å være tidlig ute. Jo nærmere stengetid, desto flere kunder er det i butikkene.

Her anbefaler vi at du sjekker Vinmonopolets nettsider som gir oversikt over hvor travelt det er på gitte tider gjennom åpningstida.

Ølsalget

Dersom du er ute etter drikke med lavere alkoholprosent, er det greit å vite at tidene varierer fra kommune til kommune.

Salg av alkohol opptil 4,7 prosent (for eksempel butikkøl) skal ifølge alkoholloven opphøre klokka 15 på dager før søndag og helligdager, men her er det åpnet for at kommunene selv kan innskrenke og utvide salgstidene.

Det er tillatt å selge alkoholholdig drikke på inntil 4,7 volumprosent fram til klokka 18 på pinseaften, men i enkelte kommuner stenges alkoholsalget altså klokka 15.

Vær samtidig obs på at de fleste butikker stenger klokka 16.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer