Mikroplast fra kunstgress:

Ikke i mål med krav mot utslipp av mikroplast fra kunstgressbaner

- En av de verste formene for forurensning med mikroplast.

GUMMIGRANULAT: Dette er et vanlig syn rundt mange av landets kunstgressbaner - dunger med gummigranulat, som utgjør et stort miljøproblem. Foto: Christina Honningsvåg
GUMMIGRANULAT: Dette er et vanlig syn rundt mange av landets kunstgressbaner - dunger med gummigranulat, som utgjør et stort miljøproblem. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det lekker tonnevis av mikroplast fra norske kunstgressbaner og ut i naturen, og i fjor ble det varslet om at problemet skulle tas tak i fra høyere hold:

Miljødirekotaret la frem et forslag til en forskrift, og målet var å innføre denne fra 1. januar i år, men fortsatt er ingen forskrift klar for å begrense problemet.

- En av de verste formene for forurensning med mikroplast

Ifølge klima- og miljødepartementet er det å få ned utslippene av mikroplast fra kunstgressbaner høyt prioritert politisk.

- Gummigranulat fra kunstgressbaner er en stor kilde til utslipp av mikroplast. Det utgjør omtrent 5000 tonn i året. Derfor er det viktig å få ned disse utslippene, sier statssekretær Atle Hamar til Dinside.

Men det nevnte forslaget fra Miljødirektoratet har fortsatt ikke vært på høring.

Andy Booth, som er seniorforsker ved Sintef Ocean, sier at han personlig mener dette er en av de verste formene for mikroplast-forurensing.

- For det første tar man et stort avfallsprodukt som det ikke var noe godt avfallssystem for, altså brukte bildekk, kutter dem i biter til mikroplast og sprer dem målrettet ut i miljøet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer