Ikke kast denne

Det ser ikke lekkert ut, men hva er egentlig de svarte flekkene?

UDELIKAT: Sorte «muggflekker» i alle kriker og kroker av kartongene er ikke spesielt delikat. Ville du spist disse linsene? Foto: Elisabeth Dalseg
UDELIKAT: Sorte «muggflekker» i alle kriker og kroker av kartongene er ikke spesielt delikat. Ville du spist disse linsene? Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har stadig flere produkter byttet emballasje fra hermetikkbokser til de klimasmarte Tetra Recart-kartongene.

Bedre for miljøet, men med en liten ulempe: Der hermetikkbokser gir maten en holdbarhet på minst fem år, blir holdbarheten halvert med de små kartongene.

Kanskje ikke så rart da, at vi luktet, smakte og sjekket datoen ekstra nøye da vi åpnet en kartong med Eldorados økologiske røde linser i forrige uke.

De luktet godt, smakte greit, og hadde et år igjen før best før-dato, men i hver eneste krik og krok var det ansamlinger av noe udefinerbart svart, også etter at vi hadde skylt linsene et par ganger i boksen.

Heldigvis er det helt ufarlig, ifølge Hanne K. Aa. Fjelstad, digital kommunikasjonssjef i Unil, som står bak merkevaren Eldorado.

- Dette er resultat av en naturlig reaksjon mellom jern i linsene og svovelholdige stoffer som naturlig frigjøres i laken. Dette er også årsaken til den brune fargen på laken, og det er dette som gjør at den har en litt svovelaktig og vond lukt før man skyller bort laken, sier Fjelstad til DinSide.

- Dette har ingen helsemessig risiko, det går bare på utseendet. Dette er altså en variasjon som kommer av at det bare er tilsatt E300 og ikke flere tilsetningsstoffer, sier Fjelstad til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.