Mattrygghet

Ikke kast det

Det ser kanskje litt ekkelt ut, men det er ikke farlig og har mange bruksområder.

Du har sikkert også opplevd at det har oppstått et vannlag på toppen av for eksempel rømma eller yoghurten. Men vet du hvorfor det oppstår? Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Det er alltid litt spennende hva som skjuler seg i kjøleskapet når du har vært på ferie. Hvilke matvarer har overlevd ferien?

Varer som har fått mugg på seg må kastes, med ett hederlig unntak, men hva med rømme og yoghurt som plutselig har fått en dam på toppen. Er det forstadiet til mugg?

Ifølge Peder Buskenes, pressekontakt i Tine, kan det enkelte ganger oppstå et vannlag på toppen av syrnede produkter som rømme og yoghurt. Dette «vannlaget» er myse og består av vann, laktose (melkesukker) og mineraler.

- Vannlaget på toppen oppstår under temperatursvingninger eller i bevegelse under transport, men det er ikke farlig og kan lett røres inn i yoghurten eller rømmen igjen, sier Buskenes til DinSide.

Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for meieriprodukter utdyper: Myse er en væske som blant annet inneholder proteiner og mineraler, som du med fordel kan røre inn igjen.

- En fun fact er at når du rører mysen inn i yoghurt eller rømme vil den med en gang bli mer tyntflytende, men om den får stå ei tid vil produktet oppleves tykkere. Det samme fenomenet kan man oppleve med noen typer maling, sier Arnesen.

Det kan også dukke opp helt andre steder, skal vi tro Arnesen:

- Fenomenet kan skje også i annen mat, for eksempel visse typer syltetøy, puddinger og grøter eller sauser. Der kan man se en væskeutskillelse hvis den blir stående. Innenfor meieriprodukter skjer det oftest ved syrning og med syrnede produkter.

Slik oppbevarer du rømme og yoghurt

Vannutskillelsen kan oppstå både før og etter utløpsdato, men er ikke automatisk et tegn på at rømmen er dårlig.

- Den beste måten å sikre at meieriprodukter holder seg gode er å oppbevare dem i kjøleskap (0-4 grader). Vi oppfordrer alle til å se, lukte og smake seg fram til om produktet er greit å bruke, sier Buskenes.

At det har skilt seg ut litt vann i yoghurt, kesam eller rømme betyr altså ikke at de har blitt dårlige, heller ikke at de har gått ut på dato.

De aller fleste meieriprodukter er merket med «best før, ikke dårlig etter» - ikke «siste forbruksdag». Dette betyr at du trygt kan ta for deg.

Slik bruker du rømme- og yoghurtvannet

Du kan også helle av vannet - men ikke hell ut i vasken, det er mange måter å bruke det på. Myse holder seg en god stund i kjøleskapet (her kan best før-dato være en pekepinn, sammen med det ovennevnte: se-lukte-smake) og du kan også fryse det ned til bruk seinere.

Myse er hovedråvaren som brukes i produksjon av den italienske ferskosten ricotta, men da trenger du helt andre mengder enn det du får på toppen av et lite rømmebeger.

Yoghurtvann, derimot, er det vanligere å ha litt større volum av, når man siler av yoghurt for å lage for eksempel tsatsiki eller labneh. Og har du en mixologist-spire i deg, har vi fått servert fantastiske cocktails med yoghurtvann som blandevann.

Høres det for avansert ut, og går rullegardinen enda lenger ned om vi sier at myse egner seg til fermentering, så tenk enkelt: En slant myse er perfekt å ha i vaffel- eller pannekakerøra. Du kan også bruke det i det fleste bakverk, bare husk å redusere væskemengden tilsvarende for å ikke ødelegge balansen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer