Ikke kast disse i søpla

Det er flere smøre- og renseprodukter som skal sorteres som farlig avfall. Noe ikke alle er klar over.

PASS PÅ: Det er spesielt skirens og produkter med fluor som regnes som farlig avfall. Når det gjelder fluorprodukter med høyt fluorinnhold, bør man dessuten bruke egen maske for å unngå fluorforgiftning.  Foto: Retursamarbeidet LOOP
PASS PÅ: Det er spesielt skirens og produkter med fluor som regnes som farlig avfall. Når det gjelder fluorprodukter med høyt fluorinnhold, bør man dessuten bruke egen maske for å unngå fluorforgiftning. Foto: Retursamarbeidet LOOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ja, hvorfor ikke starte med oss selv.

Vi har brukt skirens til å fjerne gammel skismøring, og nei, vi har nok ikke sett på faresymbolene bakpå flasken. Vi har nok kastet sprayboksen med skirens et sted den ikke hører hjemme – i restavfallet.

Det skulle vi ikke ha gjort, i følge daglig leder i Retursamarbeidet LOOP, Marianne Holen.

«Er ikke så farlig om bare jeg gjør det»

FARE: Har produktet ett eller flere av disse symbolene, er det å betrakte som farlig avfall og skal følgelig ikke i restavfallet.
FARE: Har produktet ett eller flere av disse symbolene, er det å betrakte som farlig avfall og skal følgelig ikke i restavfallet. Vis mer


– Ja, vi har inntrykk av at folk er lite klar over hvilke produkter som inneholder miljøfarlige stoffer, og hvilke som ikke gjør det. Men det er nok også mange som kaster disse produktene i restavfallet, fordi det er så enkelt. Kanskje de også tenker at «det ikke er så farlig at bare jeg kaster litt farlig avfall i restavfallet»?

Holen forteller til DinSide at de har inntrykk av at skirens ofte havner i restavfallet, sammen med andre typer skiprodukter.

Les: Kan man bruke gammel skismøring?

Farlig eller ikke farlig?

Og nettopp der ligger muligens grunnen til at alt havner i restavfallet.

Noen av smøreproduktene inneholder ikke farlige stoffer, som for eksempel vanlig festevoks av den typen du bruker oftest, mens andre typer glider, klister, voks og skirens kan inneholde farlige stoffer – og skal leveres på miljøstasjoner eller gjenbruksstasjoner.

Det er noen enkle regler å følge hvis du er usikker på hvor smøre- eller renseproduktet ditt til slutt skal havne.

Se etter symbol

En grei regel er å se om det er noe faresymbol på pakka. Er det det, skal restene leveres som farlig avfall og ikke kastes i restavfallet. Er man i tvil, så lever det som farlig avfall – for sikkerhets skyld, oppfordrer Holen.

Og det selv om du synes for eksempel sprayboksen med skirens virker helt tom.

– Man får aldri tømt den helt, understreker Holen.

Faresymbolene som går igjen er helsefare, miljøfare og brannfare.

Les også: To enkle og billige måter å fjerne skismøring på

Sjekk på nett

SJEKK PÅ NETT: Søker du opp produkttypen på nett, får du svar på hvor det til slutt skal havne.  Foto: Sortere.no
SJEKK PÅ NETT: Søker du opp produkttypen på nett, får du svar på hvor det til slutt skal havne. Foto: Sortere.no Vis mer


En annen måte er å søke opp produktet på Sortere.no, hvor du vil få beskjed om produktet hører hjemme i restavfallet eller hos en stasjon for farlig avfall.

Les også: Alt du må vite om skismøring

En annen huskeregel, er at alle produkter med fluor og fluorkarboner, er å betrakte som farlig avfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer