Vedlikehold av solbriller

Ikke legg dem her

Det er noen steder du absolutt ikke bør legge solbrillene dine.

VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Video: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter noen dager med grå skyer er det igjen meldt klarvær og til dels sol mange steder i landet - og solbrillene kan igjen finnes fram.

Oakley eller Ray-Ban? Versace eller Tom Ford? Solbriller er ikke bare merkenavn, og det er mange ting å vurdere før du bestemmer deg for hvilke solbriller du skal ha.

Ifølge en tidligere og høytidelig avstemming på DinSide sier 44 prosent av leserne at det viktigste når de skal kjøpe solbriller er at de ser bra ut.

42 prosent sier at det viktigste er solbrillens egenskaper, mens fem prosent sier at det viktigste er at brillen er av riktig merkevareprodusent - og for åtte prosent er prisen det viktigste.

Uansett hva som er viktig for deg, er noe av det viktigste, ved å bruke solbriller, at de beskytter øynene og den tynne huden rundt øynene mot skadelige UV-stråler.

Men solbriller kan koste en del, spesielt dersom du går for polariserte glass og briller som er ment å skulle vare en stund. Da er det greit å ta vare på brillene, slik at de også beholder egenskapene sine og dermed beskytter øynene dine best mulig.

Her er ekspertenes beste tips til hva du bør - og ikke bør - gjøre for å pleie solbrillene dine på best mulig måte.

APPELSINER: Med disse enkle metodene har du skrelt appelsinen på null komma niks! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Unngå tabbene

– Følg de råd og anbefalinger som gis der solbrillen kjøpes, oppfordrer Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund.

Alle brilleforhandlerne DinSide har vært i kontakt med, anbefaler i likhet med Haugo å oppbevare solbrillene i et etui eller annen emballasje når de ikke er i bruk.

– Oppbevar solbrillene i hardt etui når de ikke er i bruk, for best beskyttelse, oppfordrer Stine Westlund i Specsavers.

Flere understreker at du aldri bør legge fra deg brillene med glasset vendt ned, fordi det kan føre til at glassene skrapes opp.

VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Foto: Kristin Sørdal
VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Av samme grunn understreker også optiker Arvid Krogh hos Krogh Optikk at du ikke bør la solbrillene ligge løst i vesker, bagger eller liknende.

Og nei, du bør heller ikke hvile dem på hodet:

– Unngå å sette solbrillene på toppen av hodet da dette kan føre til spenn i glassene – dessuten kan ulike hårprodukter skade plastmaterialet, sier Krogh til DinSide.

Både Krogh og Haugo understreker at solbrillene ikke bør utsettes for høye temperaturer:

– Ikke utsett solbrillene for temperaturer over 60 grader, som badstu og liknende, sier Krogh.

Temperaturen er også grunnen til Haugos fraråding mot å legge brillene i bilen:

– Å la en brille ligge på dashbordet i en bil, kan ødelegge brillen på grunn av store temperaturforskjeller. Dette kan skape ulike typer flass-problemer på glass og fatning, forklarer han til DinSide.

Puss riktig

For å ta best mulig vare på solbrillene dine, anbefaler Haugo å holde brillen ren og fri for fett og annet smuss.

– Rengjør solbrillene jevnlig, og følg de rådene du har fått for dette, sier han, og understreker:

Ikke bruk svært varmt vann, sterke kjemikalier eller papir eller tørkefiller som lager riper - dette kan ødelegge både glassene og selve fatningen.

Westlund i Specsavers anbefaler å bruke brillespray eller kaldt vann.

– Bruk egnet brillespray eller kaldt vann, før du benytter pusseskinnet. På denne måten lager du ikke pusseriper i glassene. Og aldri tørrpuss glassene, sier Westlund.

Krogh understreker at det er viktig å skylle brillene i ferskvann dersom du er ved sjøen og får saltvann på brillene.

– Dersom du får saltvann på glassene, husk å skyll brillen i ferskvann og tørk av den slik at du unngår riper fra saltet, sier Krogh.

Han advarer også mot sterk såpe.

– Ikke bruk sterke såpemidler. Det kan tørke ut plastmaterialet i brilleinnfatningen og gi misfarging eller skade brilleglasset. Vask solbrillene i lunkent, rennende vann eller bruk våtservietter beregnet for solbriller. Og brilleglassene tørker du med pusseklut for briller eller et mykt håndkle som ikke loer, sier Krogh.

Deler av artikkelen er publisert på DinSide ved en tidligere anledning, og trekkes frem igjen til glede for gamle og nye lesere.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer