Ikke lenger anbefalt

Svensk forsikringsselskap fjerner anbefaling etter ny test av sykkelhjelmer.

FJERNER ANBEFALING: Den svenske sykkelhjelmen Hövding har tidligere fått skryt i tester, men en fersk test viser at den ikke beskytter i høyere hastigheter. Foto: Hövding
FJERNER ANBEFALING: Den svenske sykkelhjelmen Hövding har tidligere fått skryt i tester, men en fersk test viser at den ikke beskytter i høyere hastigheter. Foto: Hövding Vis mer
Publisert

Den unike, svenske sykkelhjelmen Hövding har ved flere anledninger fått gode skussmål i tester. Seinest i 2020 i en test utført av det svenske forsikringsselskapet Folksam, der den kom best ut av de 47 sykkelhjelmene som ble testet.

Det som skiller Hövding fra tradisjonelle sykkelhjelmer, er at den er en «krage» med integrert kollisjonspute som blåses ut ved en ulykke.

Fjerner «godt valg»-stempel

En fersk test utført ved testinstituttet BaST i Tyskland viser derimot at Hövding ikke beskytter ved bilulykker i 40 kilometer i timen. Derfor fjerner Folksam sin anbefaling av sykkelhjelmen.

I testene blåste ikke kollisjonsputa seg ut raskt nok i kollisjonstestene, noe som førte til at hodet til testdokken fløy inn i panseret på bilen.

- I vår siste måling av bruken av sykkelhjelmer, ser vi for i eksempel at i Stockholm bruker hver tiende syklist en Hövding, sikkert i den tro at den gir tilstrekkelig beskyttelse, men det er ikke tilfelle hvis du for eksempel kolliderer med en bil, heter det i en uttalelse fra Helena Stigson, forsker i Folksam.

Dette sier Hövding

I en pressemelding på sine nettsider skriver Hövding at resultatene fra denne testen viser at dagens sykkelhjelmer ikke er testet og tilpasset de hastighetene som sykkelulykker med bil skjer i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.