Ikke lenger anbefalt

Svensk forsikringsselskap fjerner anbefaling etter ny test av sykkelhjelmer.

FJERNER ANBEFALING: Den svenske sykkelhjelmen Hövding har tidligere fått skryt i tester, men en fersk test viser at den ikke beskytter i høyere hastigheter. Foto: Hövding
FJERNER ANBEFALING: Den svenske sykkelhjelmen Hövding har tidligere fått skryt i tester, men en fersk test viser at den ikke beskytter i høyere hastigheter. Foto: Hövding Vis mer
Publisert

Den unike, svenske sykkelhjelmen Hövding har ved flere anledninger fått gode skussmål i tester. Seinest i 2020 i en test utført av det svenske forsikringsselskapet Folksam, der den kom best ut av de 47 sykkelhjelmene som ble testet.

Det som skiller Hövding fra tradisjonelle sykkelhjelmer, er at den er en «krage» med integrert kollisjonspute som blåses ut ved en ulykke.

Lading: Det er flere ting man bør være obs på når man lader batteriet til elsykkelen. Her får du 7 gode råd du bør følge. Video: Martin K. Størbu Vis mer

Fjerner «godt valg»-stempel

En fersk test utført ved testinstituttet BaST i Tyskland viser derimot at Hövding ikke beskytter ved bilulykker i 40 kilometer i timen. Derfor fjerner Folksam sin anbefaling av sykkelhjelmen.

I testene blåste ikke kollisjonsputa seg ut raskt nok i kollisjonstestene, noe som førte til at hodet til testdokken fløy inn i panseret på bilen.

- I vår siste måling av bruken av sykkelhjelmer, ser vi for i eksempel at i Stockholm bruker hver tiende syklist en Hövding, sikkert i den tro at den gir tilstrekkelig beskyttelse, men det er ikke tilfelle hvis du for eksempel kolliderer med en bil, heter det i en uttalelse fra Helena Stigson, forsker i Folksam.

Dette sier Hövding

I en pressemelding på sine nettsider skriver Hövding at resultatene fra denne testen viser at dagens sykkelhjelmer ikke er testet og tilpasset de hastighetene som sykkelulykker med bil skjer i.

Selskapet forklarer at de valgte å delta i Folksams test i 2020, men at de takket nei i tester som ble utført ved hastigheter som overskrider de som gjelder for sertifisering i dag.

- Vi valgte å være med i Folksams test i 2020 der vi ble best i test. Deretter har vi fortsatt å gjennomføre høyhastighetstester og utvikling av algoritmen ytterligere for å gjøre Hövding sikrere for høyere hastigheter en hva kravene er i dag, sier visedirektør i selskapet, Sofia Svensson, i pressemeldingen.

«Ingen sykkelhjelmer på markedet i dag er produsert for 40 kilometer i timen og den typen ulykkesscenario som er benyttet i Folksams nye test», kommenterer Hövding.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer