Blåskjell

- Ikke spis blåskjell her

Akkurat nå fraråder Mattilsynet å spise blåskjell fra sjøen på Sør- og Vestlandet og i Midt-Norge.

GRILLSKOLE: Grill har mange muligheter - visste du at blåskjell blir like digg på grillen som i gryte? Før du slenger skjellene på grillen, bør du imidlertid sjekke blåskjellvarselet til Mattilsynet! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet overvåker nemlig algegifter i blåskjell, og gir kostholdsråd hver uke.

Blåskjellvarselet er et tilbud til deg som ønsker å plukke skjell til eget bruk, mens norske, dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt, skal være kontrollert og trygge.

I 2021 er det 34 uttakssteder langs kysten, og atten av disse er kommersielle produksjonsområder for skjell.

I noen av områdene varsler Mattilsynet denne uka om et svært høyt giftinnhold - som i verste fall kan være livsfarlig om man får det i seg.

Fraråder skjell fra Sør- og Vestlandet og Midt-Norge

Ifølge Blåskjellvarselet som gjelder til og med fredag 11. juni, bør du styre unna blåskjell fra:

  • Agder (Risør)
  • Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord (Kvitsøy)
  • Sunnhordland og Haugalandet (Bømlo)
  • Bergen og omland (Øygarden)
  • Nordmøre og Romsdal (Molde)
  • Trondheim og omland (Hitra)
  • Trondheim og omland (Frøya/Ørland)
  • Trondheim og omland (Frøya/Ørland)
  • Innherred og Fosen (Åfjord)

Blåskjellvarslet deles inn i fire kategorier: «Kan spise», «Spis med måte» (15-20 mellomstore skjell), «Ikke spis» og «Intet råd/sommerlokalitet».

Blåskjell kan inneholde hjerne-, diaré- og nervegift

Algegiftene Mattilsynet hovedsakelig leter etter, er Diarrhetic Shellfish Poisoning toksin (DSP-gift) og Paralytic Shellfish Poisoning toksin (PSP-gift), som henholdsvis er en diarégift og en nervegift.

I enkelte av de lokale varslene vi viser til overfor, deriblant for Trondheim, skriver Mattilsynet at nivået av PSP er høyt over faregrensen i hele området.

Helsedepartementet for staten Washington i USA skriver om PSP at giften som påvirker nervesystemet kan paralysere musklene, og at høye nivåer av giften kan forårsake alvorlig sykdom og død, noe et eksempel fra Alaska i 2020 bekrefter, der en person omkom etter å ha fått i seg for høye mengder PSP, skriver foodsafetynews.

Det søkes også etter alger som produserer Amnesic Shellfish Poisoning toksin (ASP-gift) som skader hjernecellene og kan gi varig hukommelsestap, samt alger som kan være giftige for fisk.

I tillegg til overvåking av algeforekomster og algegifter i skjell, tas det også ut prøver for å kartlegge forurensning av bakterier, virus og miljøgifter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer