Blåskjellvarsel

Ikke spis blåskjell her

Akkurat nå fraråder Mattilsynet å spise blåskjell og østers fra sjøen på Sør- og Vestlandet og i Midt-Norge.

GRILLSKOLE: Grill har mange muligheter - visste du at blåskjell blir like digg på grillen som i gryte? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er blåskjell sommerens store mathøydepunkt, men innimellom kan det være lurt å styre unna en av havets delikatesser.

Ifølge Mattilsynets blåskjellvarsel på Matportalen bør du nemlig unngå å spise blåskjell, men også østers og kamskjell, fra et utvalg steder i Norge.

Det viser målinger gjort 23. mai, som viser nivåer av d.norvegica over faregrensen. D.norvegica er en diaréproduserende alge, ifølge Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Å få i seg disse algene innebærer en risiko for alvorlig ubehag for personer som plukker sine egne skjell, skriver de videre.

Matportalen opplyser om at ikke spis-varselet gjelder til og med fredag 3. juni.

Uansett hvor i landet du vurderer å plukke blåskjell i sommer, er det lurt å sjekke blåskjellvarselet før plukking. Slik er du sikker på å ikke få i deg farlige alger eller bakterier, virus og miljøgifter.

Fraråder skjell fra Sør- og Vestlandet og Midt-Norge

Ifølge Blåskjellvarselet, som gjelder til og med fredag 3. juni, bør du styre unna blåskjell, østers og/eller kamskjell fra (stedet som oppgis i parentes er målested):

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer