Blåskjellvarsel

Ikke spis blåskjell her

Akkurat nå fraråder Mattilsynet å spise blåskjell og østers fra sjøen på Sør- og Vestlandet og i Midt-Norge.

GRILLSKOLE: Grill har mange muligheter - visste du at blåskjell blir like digg på grillen som i gryte? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er blåskjell sommerens store mathøydepunkt, men innimellom kan det være lurt å styre unna en av havets delikatesser.

Ifølge Mattilsynets blåskjellvarsel på Matportalen bør du nemlig unngå å spise blåskjell, men også østers og kamskjell, fra et utvalg steder i Norge.

Det viser målinger gjort 23. mai, som viser nivåer av d.norvegica over faregrensen. D.norvegica er en diaréproduserende alge, ifølge Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Å få i seg disse algene innebærer en risiko for alvorlig ubehag for personer som plukker sine egne skjell, skriver de videre.

Matportalen opplyser om at ikke spis-varselet gjelder til og med fredag 3. juni.

Uansett hvor i landet du vurderer å plukke blåskjell i sommer, er det lurt å sjekke blåskjellvarselet før plukking. Slik er du sikker på å ikke få i deg farlige alger eller bakterier, virus og miljøgifter.

Fraråder skjell fra Sør- og Vestlandet og Midt-Norge

Ifølge Blåskjellvarselet, som gjelder til og med fredag 3. juni, bør du styre unna blåskjell, østers og/eller kamskjell fra (stedet som oppgis i parentes er målested):

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.