Blåskjellvarsel

Ikke spis blåskjell her

Akkurat nå fraråder Mattilsynet å spise blåskjell og østers fra sjøen på Sør- og Vestlandet og i Midt-Norge.

GRILLSKOLE: Grill har mange muligheter - visste du at blåskjell blir like digg på grillen som i gryte? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er blåskjell sommerens store mathøydepunkt, men innimellom kan det være lurt å styre unna en av havets delikatesser.

Ifølge Mattilsynets blåskjellvarsel på Matportalen bør du nemlig unngå å spise blåskjell, men også østers og kamskjell, fra et utvalg steder i Norge.

Det viser målinger gjort 23. mai, som viser nivåer av d.norvegica over faregrensen. D.norvegica er en diaréproduserende alge, ifølge Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Å få i seg disse algene innebærer en risiko for alvorlig ubehag for personer som plukker sine egne skjell, skriver de videre.

Matportalen opplyser om at ikke spis-varselet gjelder til og med fredag 3. juni.

Uansett hvor i landet du vurderer å plukke blåskjell i sommer, er det lurt å sjekke blåskjellvarselet før plukking. Slik er du sikker på å ikke få i deg farlige alger eller bakterier, virus og miljøgifter.

Fraråder skjell fra Sør- og Vestlandet og Midt-Norge

Ifølge Blåskjellvarselet, som gjelder til og med fredag 3. juni, bør du styre unna blåskjell, østers og/eller kamskjell fra (stedet som oppgis i parentes er målested):

Øst:

  • Larvik: Ikke spis skjell

Sør og Vest:

  • Øygarden (Ulvsundet): Ikke spis skjell og kamskjell
  • Fjaler (Gjelet): Ikke spis skjell
  • Fjaler (Bortheim): Ikke spis skjell

Midt:

  • Molde (Cap Clara): Ikke spis skjell
  • Åfjord (Askerholmen): Ikke spis skjell
  • Ålesund (Mørkesetsundet): Spis med måte
  • Hitra (Fillan): Spis med måte

Blåskjellvarslet deles inn i fire kategorier: «Kan spise», «Spis med måte» (15-20 mellomstore skjell), «Ikke spis» og «Intet råd/sommerlokalitet».

Blåskjell kan inneholde hjerne-, diaré- og nervegift

Algegiftene Mattilsynet hovedsakelig leter etter, er Diarrhetic Shellfish Poisoning toksin (DSP-gift) og Paralytic Shellfish Poisoning toksin (PSP-gift), som henholdsvis er en diarégift og en nervegift.

Helsedepartementet for staten Washington i USA skriver om PSP at giften som påvirker nervesystemet kan paralysere musklene, og at høye nivåer av giften kan forårsake alvorlig sykdom og død, noe et eksempel fra Alaska i 2020 bekrefter, der en person omkom etter å ha fått i seg for høye mengder PSP, skriver foodsafetynews.

Det søkes også etter alger som produserer Amnesic Shellfish Poisoning toksin (ASP-gift) som skader hjernecellene og kan gi varig hukommelsestap, samt alger som kan være giftige for fisk.

I tillegg til overvåking av algeforekomster og algegifter i skjell, tas det også ut prøver for å kartlegge forurensning av bakterier, virus og miljøgifter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer