Adams Matkasse advarte om kreftfremkallende mat:

– Ikke spis dette!

Matkasse-kunder fikk tekstmelding med beskjed om å kaste kreftfremkallende kylling, samt kompensasjon på 80 kroner.

CRISPY KYLLINGLÅRBIFF: Adams Matkasse sendte onsdag ut melding til kunder som har fått produktet «crispy lårbiff av kylling », med oppfordring om å kaste produktet i søpla. Kyllingen skulle benyttes i retten «crispy kyllinglårbiff med jasminris og salat med chilidressing, servert med kinesisk dippsaus» (bildet). Foto: Adams Matkasse
CRISPY KYLLINGLÅRBIFF: Adams Matkasse sendte onsdag ut melding til kunder som har fått produktet «crispy lårbiff av kylling », med oppfordring om å kaste produktet i søpla. Kyllingen skulle benyttes i retten «crispy kyllinglårbiff med jasminris og salat med chilidressing, servert med kinesisk dippsaus» (bildet). Foto: Adams Matkasse Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hei! Produktet crispy lårbiff av kylling som du fikk i ukens matkasse trekkes tilbake etter beskjed fra Mattilsynet, da det kan inneholde små mengder av etylenoksid som ikke er godkjent i EU. Vi ber deg derfor om å kaste kyllingen om du ikke har brukt den ...»

Slik starter tekstmeldingen Adams Matkasse sendte til flere av sine kunder onsdag kveld. Problemet for mange var imidlertid at maten kan ha blitt levert allerede på mandag og at kundene derfor hadde tre dager å spise kyllingen på, før tekstmeldingen tikket inn.

Matkasse-leverandøren understreket videre i meldingen at det uansett ikke er stor fare for å bli syk.

«... Det er minimal helserisiko hvis du allerede har spist den, men for å være på den sikre siden ber vi deg om å ikke spise den nå. Vi kompenserer deg 80 kroner som legges som et tilgodebeløp på din konto ettersom du ikke får benyttet ukens kylling. Hilsen Adams Matkasse (Denne meldingen kan ikke besvares.)»

Dinside har fått tekstmeldingen videresendt fra en Adams Matkasse-kunde. Foto: Skjermdump mobil
Dinside har fått tekstmeldingen videresendt fra en Adams Matkasse-kunde. Foto: Skjermdump mobil Vis mer

- Vi kan bekrefte at alle kunder som fikk dette kyllingproduktet i sine matkasser har fått SMS om tilbaketrekkingen. Av konkurransemessige hensyn kan vi dessverre ikke oppgi det nøyaktige antallet, skriver innkjøpssjef i Adams Matkasse, Bjørnar Bjønness Waage, i en epost til DinSide.

- Hva med de som allerede hadde spist kyllingen?

- Vi jobber hele tiden for å tilby kundene våre matkasser som inneholder råvarer av beste kvalitet. Både Mattilsynet og Folkehelseinstituttet viser til at inntak av produkter med etylenoksid ikke utgjør noen akutt helsefare, og at det eventuelt er ved større inntak over tid at helseskader kan oppstå.

APPELSINER: Med denne enkle metoden har du skrelt appelsinen på null komma niks! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Skjer årlig

Produsenten av produktet er Ytterøy Kylling, og produktet heter «Kylling Lårbiff Crispy», skriver innkjøpssejefen i Adams Matkasse videre.

- Hvor vanlig er det at Mattilsynet ber dere trekke tilbake produkter?

- Vi opplever at Mattilsynet ber oss trekke tilbake varer noen få ganger i året. I de aller fleste tilfellene kommer beskjeden raskt nok til at vi rekker å trekke tilbake de aktuelle produktene før de sendes ut til kunde. I dette tilfellet hadde varen nådd ut til kundene, og da sørger vi for å raskt informere og kompensere de kundene det gjelder.

Mange produkter kalles tilbake

Etylenoksid er et plantevernmiddel som ikke skal være til stede i mat og fôr og som er forbudt i hele EU og EØS.

Ifølge Mattilsynet viser studier at etylenoksid kan være gentoksisk (kan skade gener og over tid gi økt kreftrisiko) og at det derfor ikke er mulig å sette trygge nivåer for inntak. Alle funn over grenseverdiene vil kunne gi økt risiko for helseskade, heter det. Man blir imidlertid ikke akutt syk av å spise et produkt som inneholder etylenoksid.

Den siste tiden har Mattilsynet utarbeidet ei lang liste med produkter, som inneholder etyneloksid, og som tilbakekalles. Denne lista vokser raskt. Her finner vi flere forskjellige innbakte versjoner av kylling (blant annet nuggets, pinner og snitzel) leverposteier og potetsalater (majonesprodukter) med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer