PFAS

– Ikke spis fisk herfra

Mattilsynet advarer mot å spise fisk og drikke vann fra en rekke ferskvann og vassdrag.

ADVARER: Mattilsynet sier at vann i nærheten til flyplasser kan være forurenset av fluorholdige stoffer. Foto: Avinor
ADVARER: Mattilsynet sier at vann i nærheten til flyplasser kan være forurenset av fluorholdige stoffer. Foto: Avinor Vis mer
Publisert

I en pressemelding advarer Mattilsynet mot både å spise fisk og drikke vann fra flere ferskvann og vassdrag rundt om i landet.

Årsaken til dette er at fisken og vannet kan være forurenset med fluorholdige stoffer (PFAS), som stammer fra brannslukkingsskum.

Gjelder vann nær flyplasser

Mattilsynet opplyser at PFAS er vann-, flekk- og fettavvisende og brukes i produkter som stekepanner, tekstiler, brannslukkingsapparater, kosmetikk, matvareemballasje og maling. Det kan være helseskadelig å få i seg.

I hovedsak gjelder advarselen mot å spise fisk og drikke vann fra ferskvann og vassdrag i nærheten av flyplasser. PFAS som brukes i brannslukkingsskum på flyplasser, spres med grunnvann og overvann fra brannøvingsfeltet til nærliggende vassdrag.

– Å få i seg vann eller fisk som er forurenset med PFAS etter avrenning fra flyplasser, vil derfor øke risikoen ytterligere for helseskade, sier seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Mattilsynet i pressemeldingen.

Hun påpeker samtidig at det ikke er gjort målinger rundt samtlige flyplasser, men at det finnes nok data til at Mattilsynet er bekymret for nivåene rundt flyplassene generelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer