PFAS

– Ikke spis fisk herfra

Mattilsynet advarer mot å spise fisk og drikke vann fra en rekke ferskvann og vassdrag.

ADVARER: Mattilsynet sier at vann i nærheten til flyplasser kan være forurenset av fluorholdige stoffer. Foto: Avinor
ADVARER: Mattilsynet sier at vann i nærheten til flyplasser kan være forurenset av fluorholdige stoffer. Foto: Avinor Vis mer
Publisert

I en pressemelding advarer Mattilsynet mot både å spise fisk og drikke vann fra flere ferskvann og vassdrag rundt om i landet.

Årsaken til dette er at fisken og vannet kan være forurenset med fluorholdige stoffer (PFAS), som stammer fra brannslukkingsskum.

Gjelder vann nær flyplasser

Mattilsynet opplyser at PFAS er vann-, flekk- og fettavvisende og brukes i produkter som stekepanner, tekstiler, brannslukkingsapparater, kosmetikk, matvareemballasje og maling. Det kan være helseskadelig å få i seg.

I hovedsak gjelder advarselen mot å spise fisk og drikke vann fra ferskvann og vassdrag i nærheten av flyplasser. PFAS som brukes i brannslukkingsskum på flyplasser, spres med grunnvann og overvann fra brannøvingsfeltet til nærliggende vassdrag.

– Å få i seg vann eller fisk som er forurenset med PFAS etter avrenning fra flyplasser, vil derfor øke risikoen ytterligere for helseskade, sier seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Mattilsynet i pressemeldingen.

Hun påpeker samtidig at det ikke er gjort målinger rundt samtlige flyplasser, men at det finnes nok data til at Mattilsynet er bekymret for nivåene rundt flyplassene generelt.

Foruten flyplasser, advares det mot å spise all fisk fra Tyrifjorden på grunn av lokal forurensing av PFAS i Randselva som er ført videre til Storelva og inn i Tyrifjorden, opplyser Mattilsynet.

Fakta om PFAS:

  • PFAS og lignende stoffer har blitt brukt i en lang rekke produkter pga. sine vann-, fett- og flekkavvisende egenskaper.
  • Stoffene har blitt brukt i brannskum, slippbelegg i stekepanner, impregnering av tekstiler, kosmetikk, maling og enkelte typer skismurning.
  • Alle blir derfor til en viss grad eksponert for disse stoffene siden de er i mange forskjellige produkter og fordi de brytes sakte ned i naturen.
  • Dersom man inntar for store mengder PFAS over tid, kan dette føre til negative helseeffekter som forhøyet kolesterol, påvirkning av leverfunksjon, redusert effekt av vaksiner hos barn og redusert fødselsvekt. Det er derfor viktig at man begrenser inntaket av matvarer som inneholder høye konsentrasjoner.

Gjelder ikke vannverk eller saltvannsfisk

Advarselen gjelder ikke for drikkevann fra vannverk, skriver Mattilsynet, og viser til at det er krav til behandling og kontroll ved slike.

I tillegg er saltvannsfisk i sjø nær flyplasser unntatt fra advarselen.

– Når PFAS renner ut i sjø og havområder, vil det fortynnes, og vi har ikke grunnlag for å advare mot saltvannsfisk, forklarer Wiborg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer