Blåskjell

– Ikke spis!

Mattilsynet advarer mot å spise blåskjell i Oslo, Asker og Bærum, og i deler av Midt-Norge.

BLÅSKJELL: Du bør unngå å spise blåskjell fra flere steder i Norge. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BLÅSKJELL: Du bør unngå å spise blåskjell fra flere steder i Norge. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er blåskjell sommerens store mathøydepunkt, men innimellom kan det være lurt å styre unna en av havets delikatesser.

Ifølge Mattilsynets blåskjellvarsel på Matportalen bør du nemlig unngå å spise blåskjell fra et utvalg steder i Norge, blant annet i Oslo, Asker og Bærum.

Det viser målinger gjort ved Vollen i Asker kommune 2. juni, som viser nivåer av d.norvegica over faregrensen. D.norvegica er en diaréproduserende alge, ifølge Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Å få i seg disse algene innebærer en risiko for alvorlig ubehag for personer som plukker sine egne skjell, skriver de videre.

Matportalen opplyser om at ikke spis-varselet gjelder til og med fredag 12. juni.

Uansett hvor i landet du vurderer å plukke blåskjell i sommer, er det lurt å sjekke blåskjellvarselet før plukking. Slik er du sikker på å ikke få i deg farlige alger eller bakterier, virus og miljøgifter.

GRILLSKOLE: Grill har mange muligheter - visste du at blåskjell blir like digg på grillen som i gryte? Vis mer

Gift over faregrensen

Andre steder det advares mot å spise blåskjell, er i Nordmøre og Romsdal, Innherred og Fosen og Namdal. Målinger tatt ved Cap Clara i Molde, Askerholmen i Åfjord og Hattholmen i Nærøysund viser PSP-nivåer over faregrensen.

PSP (Paralytic Shellfish Poisoning toxin) er en nervegift som er lammende og kan lamme åndedretten og føre til død, forklarer Norsk Helseinformatikk på sine nettsider.

Blåskjellvarselet på disse tre stedene gjelder også til og med fredag 12. juni.

Vær obs på at Matportalen gjennomfører målingene på mandager og publiserer resultatene på fredager, så det er lurt å sjekke nettsidene førstkommende fredag for oppdatert informasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer