Blåskjell

– Ikke spis!

Mattilsynet advarer mot å spise blåskjell i Oslo, Asker og Bærum, og i deler av Midt-Norge.

BLÅSKJELL: Du bør unngå å spise blåskjell fra flere steder i Norge. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BLÅSKJELL: Du bør unngå å spise blåskjell fra flere steder i Norge. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er blåskjell sommerens store mathøydepunkt, men innimellom kan det være lurt å styre unna en av havets delikatesser.

Ifølge Mattilsynets blåskjellvarsel på Matportalen bør du nemlig unngå å spise blåskjell fra et utvalg steder i Norge, blant annet i Oslo, Asker og Bærum.

Det viser målinger gjort ved Vollen i Asker kommune 2. juni, som viser nivåer av d.norvegica over faregrensen. D.norvegica er en diaréproduserende alge, ifølge Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Å få i seg disse algene innebærer en risiko for alvorlig ubehag for personer som plukker sine egne skjell, skriver de videre.

Matportalen opplyser om at ikke spis-varselet gjelder til og med fredag 12. juni.

Uansett hvor i landet du vurderer å plukke blåskjell i sommer, er det lurt å sjekke blåskjellvarselet før plukking. Slik er du sikker på å ikke få i deg farlige alger eller bakterier, virus og miljøgifter.

Gift over faregrensen

Andre steder det advares mot å spise blåskjell, er i Nordmøre og Romsdal, Innherred og Fosen og Namdal. Målinger tatt ved Cap Clara i Molde, Askerholmen i Åfjord og Hattholmen i Nærøysund viser PSP-nivåer over faregrensen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer