Fjellturer i høstferien:

Ikke stol på mobilen

Skal du på fjellet i høst? Da bør du planlegge godt, slik at du sikrer deg en trygg tur.

KART OG KOMPASS: Planlegg turen godt i høst, og frisk opp orienteringskunnskapen. Video: Marius Dalseg/DNT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ferdes på fjellet i høst? Da er det lurt å sette seg inn i fjellvettreglene, og planlegge turen godt, forteller Tina Skare som er rådgiver på kurs og kompetanse hos Den Norske Turistforeningen (DNT).

– Lag både en plan A og en plan B, råder Skaret.

Været snur raskt i fjellet, og du kan fort bli overrasket av både tåke og snø på tur om høsten.

Ikke belag deg på mobilen

Landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekors, Kjersti Løvik, forteller til Dinside at mobilen er nyttig, men om man går tom for strøm eller kommer ut av dekningsområdet, er kunnskap om å bruke kart og kompass det aller viktigste.

– Det er også viktig å tenke på at du må kunne lese og forstå kart for å bruke digitale kart på telefonen, sier Løvik.

Det er Skaret enig i.

– De vanligste problemene folk møter på fjellet er å gå seg bort eller å fryse. Nedkjøling kan være veldig farlig, og er viktig å forebygge. Derfor er det viktig å ikke belage seg på mobilen, men heller opprettholde orienteringskunnskapene, forteller hun og fortsetter.

– Orienteringskunnskaper er ferskvare, og må øves på. Gjør deg vant med å alltid gå med kart og kompass på tur, selv i områder du er kjent. Øv på å kjenne igjen hvor på kartet du befinner deg, og hvordan du både kan ta ut og følge en kompasskurs.

– Hva gjør man dersom man mangler noe å orientere med?

– Forhåpentligvis er du da på merket sti, slik at du kan følge skilt eller varder trygt i mål. I godt vær med god sikt vil det da som oftest ikke være noe problem å finne fram uten kart. Møter du derimot på et væromslag, og du mister stien du gikk på, kan du havne i litt større problemer, forteller Skare.

Løvik anbefaler at man holder seg i ro.

– Dersom noen vet hvor man har gått, bør man holde deg i ro i et åpent område. Da vil man være lettere å finne. Hvis man må bevege seg bør man tenke på å følge bekker og elver nedover.

Ha med dette

Skare anbefaler å alltid ha med seg kart og kompass, vanntett førstehjelpspose og en kniv.

Løvik legger til at en av de vanligste feilene mange gjør er å ikke pakke tursekken med tanke på været.

– Det kan bli kaldere, våtere og mørkere enn man trodde, før man rekker hjem. Derfor er ekstra klær, ekstra mat og godt med drikke viktig å ha med seg, selv om man bare planlegger en kort dagstur i fint vær.

Det er dessuten viktig å tilpasse innholdet i sekken etter turens art og sesong.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer