Ikke svar sjefen i sommer

Er du på ferie kan du bare logge ut av jobb-e-posten med en gang – det har du nemlig krav på.

TA DEG FRI: Når du har ferie kan du med god samvittighet koble deg helt ut. Foto: Celina Stamper
TA DEG FRI: Når du har ferie kan du med god samvittighet koble deg helt ut. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert

Det kan være en stor fristelse å sjekke jobb-e-posten eller svare på jobbsamtaler for å få det unnagjort, selv når du er på ferie.

Men ifølge Farah Ali, advokat og juridisk sjef i NITO – Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer – så har du faktisk krav på å få slippe.

– Alle har rett til å avvikle ferie og det er faktisk arbeidsgiver som har hovedansvaret for at du som arbeidstaker får avviklet ferien, sier hun og legger til:

– Det er faktisk ulovlig å kreve tilgjengelighet av en ansatt på ferie, sier Ali.

Marte Steinsund Bjørnsen i Arbeidstilsynet forteller også at man i utgangspunktet ikke har en plikt til å svare på jobbrelaterte henvendelser i ferien.

– Lovverket regulerer ikke uttrykkelig dette med e-poster og telefoner i ferien, men det er et klart utgangspunkt at arbeidstakere ikke er pliktige å arbeide i ferien. Dette følger av ferieloven. Ettersom det å svare på jobbrelaterte e-poster og telefoner er nettopp arbeid, vil utgangspunktet være at arbeidstakere ikke er forpliktet til å lese e-poster eller ta jobbrelaterte telefoner i ferien, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer