Toget bruker en kilometer på å stoppe:

Ikke ta skituren i dette sporet

Familie med pulk på slep unngikk så vidt toget som kom i 100 kilometer i timen.

TOGSPOR SOM SKISPOR: Et arbeidstog jobber seg over vidda på Bergensbanen. Til høyre i bildet er synlig bevis for at skiløpere har gått vel tett på skinnegangen. Foto: Håkon Eggen/Spordrift AS
TOGSPOR SOM SKISPOR: Et arbeidstog jobber seg over vidda på Bergensbanen. Til høyre i bildet er synlig bevis for at skiløpere har gått vel tett på skinnegangen. Foto: Håkon Eggen/Spordrift AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Familien på ski skulle bare krysse et togspor. Der kom toget i 100 kilometer i timen. Pulken ble knust, og togføreren trodde han hadde drept to personer.

Nå advarer Bane Nor mot å krysse togspor på fjellet.

– Husk at sporene fra ski og jernbane aldri skal krysses. Det er en god huskeregel, råder prosjektleder Pål Buset i Bane NOR i en pressemelding.

Tok skituren i togsporet

«Tog 601 var svært nær å kjøre på et par som gikk på ski i sporet, med ryggen mot toget. (…) Lokfører ga signal «tog kommer» en rekke ganger før skiløperne ble oppmerksom på toget, og kom seg ut av sporet. Toget var da så nært skiløperne at lokfører var sikker på at han ville kjøre på dem. Da toget hadde stoppet, var skiløperne forsvunnet. Forholdet gikk sterkt inn på lokfører.» (Utdrag synergirapport fra strekningen mellom Ål og Haugastøl) 

Prosjektleder Buset sier det rapporteres opp mot 2000 tilfeller av ulovlig kryssing av spor i året.

– Det er avhengig av at noen ser det og rapporterer inn, men litt vanskelig å ha et konkret tall på det. Når det kjøres arbeidstog eller brøytes, er det mange skispor på kryss og tvers. Det er mange som krysser sporet ulovlig. Generell ulovlig ferdsel i spor er det normalt opp mot 2.000 i året. Hva som rapporteres inn, dreier seg nok mye om hvorvidt det er i tettbygde strøk eller ei, hvor mange som ferdes der og om en strekning trafikkeres av mange tog. Det sier seg selv at midt ute på vidda er det færre mennesker som kan observere og færre mennesker langs banen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer