Briller

Ikke verdt pengene

Men brillene kan ha andre fordeler.

UNØDVENDIG?: Briller med blått lys-filter skal filtrere bort blått lys. Foto: Oda Guleng
UNØDVENDIG?: Briller med blått lys-filter skal filtrere bort blått lys. Foto: Oda Guleng Vis mer
Publisert

Den siste tiden har briller med blålysfilter fått mye oppmerksomhet i mediene. Ulike optikerkjeder reklamerer på sine sider for glassene, som skal være avslappende for øynene og filtrere bort skadelig blått lys. Noen kjendiser hevder også at det hjelper dem å oppnå bedre og dypere søvn.

Men hvor godt fungerer det egentlig?

VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Det skadelige blålyset

Tanken bak blåfilterglass, eller «blue light blocking glasses» som det heter på engelsk, er at de oransjerøde glassene skal filtrere bort det synlige blå lyset vi utsettes for i hverdagen. Desto sterkere farge på glassene, desto kraftigere lysfiltrering.

Professor i optometri og synsvitenskap ved Universitet i Sørøst-Norge, Rigmor Baraas, har forsket på temaet. Hun forteller at det blå lyset vi eksponeres for gjennom skjerm er veldig svakt sammenliknet med det vi får fra normalt dagslys.

- Naturlig blått lys er viktig for oss. Det er med på å sikre normal utvikling av øyet, og å regulere døgnrytmen vår.

FILTER: Jo mørkere filter, desto mer blått lys filtreres vekk. Foto: Oda Guleng
FILTER: Jo mørkere filter, desto mer blått lys filtreres vekk. Foto: Oda Guleng Vis mer

Sammen med professor Terje Christensen, har hun publisert en artikkel som konkluderer med at vi ikke trenger å bekymre oss for blått lys. Det blå lyset vi eksponeres for i hverdagen, både gjennom skjerm og normalt dagslys, er ikke skadelig for øynene våre.

Ikke bedre søvnkvalitet

Du har sikkert hørt at det er lurt å redusere skjermtid i timene før du skal legge deg. Det stemmer. Kraftig lys hemmer produksjonen av melatonin, kroppens eget søvnhormon. Det finnes likevel ikke forskning som støtter påstanden om at briller med blålysfilter vil bidra til økt søvnkvalitet.

- I og med at det blå lyset fra skjerm er så svakt, er det lite sannsynlig at det påvirker søvnen vår i noe særlig grad, sier Baraas til DinSide.

Hun understreker likevel at det anbefales å redusere skjermtid i god tid før en legger seg, da det du gjør og innholdet du ser på skjermen, kan påvirke søvnen og innsovningen.

Generalsekretær i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo, mener blålysbriller kan ha en viss placeboeffekt.

- Dersom du sliter med søvn, så kan det hende du tar en del andre valg som vil påvirke søvnmønsteret ditt. Kanskje legger du deg tidligere, reduserer skjermtida før leggetid eller endrer kostholdet ditt.

Han påpeker at enkelte derfor kan oppleve bedre søvn og raskere innsovning. Samtidig er han tydelig på at det ikke finnes entydig forskning som støtter påstanden om at blåfilterbriller vil bidra til bedre søvnkvalitet.

Kan ha andre fordeler

Haugo påpeker likevel at glasset kan ha andre fordeler.

– Det finnes forskning som viser at folk med psykiske lidelser kan ha effekt av det. Men de har enda ikke funnet ut av hvorfor det er sånn.

I tillegg forteller han at enkelte optikere han har snakket med forteller om pasienter som rapporterer om bedre synskomfort. Dette gjelder ofte dem med blendingsproblemer, begynnende grå stær eller lysømfintlighet. Han sier også at bare det å bytte fra gamle til nye brilleglass av samme type, kan gi bedre komfort.

Kjøpe briller med blåfilterglass?

Det er per dags dato ingen forskning som støtter påstanden om at briller med blåfilterglass vil hjelpe deg å sove bedre. Du trenger heller ikke å engste deg for at det blå lyset du eksponeres for i hverdagen, er skadelig for øynene dine.

Det er altså andre, billigere grep du kan ta for å bedre søvnkvaliteten din. Blant annet ved å sørge for at du får nok dagslys i løpet av dagen, og å redusere selve skjermtida i timene før du skal legge deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer