Briller

Ikke verdt pengene

Men brillene kan ha andre fordeler.

UNØDVENDIG?: Briller med blått lys-filter skal filtrere bort blått lys. Foto: Oda Guleng
UNØDVENDIG?: Briller med blått lys-filter skal filtrere bort blått lys. Foto: Oda Guleng Vis mer
Publisert

Den siste tiden har briller med blålysfilter fått mye oppmerksomhet i mediene. Ulike optikerkjeder reklamerer på sine sider for glassene, som skal være avslappende for øynene og filtrere bort skadelig blått lys. Noen kjendiser hevder også at det hjelper dem å oppnå bedre og dypere søvn.

Men hvor godt fungerer det egentlig?

Det skadelige blålyset

Tanken bak blåfilterglass, eller «blue light blocking glasses» som det heter på engelsk, er at de oransjerøde glassene skal filtrere bort det synlige blå lyset vi utsettes for i hverdagen. Desto sterkere farge på glassene, desto kraftigere lysfiltrering.

Professor i optometri og synsvitenskap ved Universitet i Sørøst-Norge, Rigmor Baraas, har forsket på temaet. Hun forteller at det blå lyset vi eksponeres for gjennom skjerm er veldig svakt sammenliknet med det vi får fra normalt dagslys.

- Naturlig blått lys er viktig for oss. Det er med på å sikre normal utvikling av øyet, og å regulere døgnrytmen vår.

Sammen med professor Terje Christensen, har hun publisert en artikkel som konkluderer med at vi ikke trenger å bekymre oss for blått lys. Det blå lyset vi eksponeres for i hverdagen, både gjennom skjerm og normalt dagslys, er ikke skadelig for øynene våre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.