Influensasesongen er i gang

Nå bør du være ekstra grundig med håndvasken og holde avstand til den som er syk.

INFLUENSASESONG: God hoste- og håndhygiene, samt vaksinasjon, er viktig for å unngå influensasmitte. Foto: Shutterstock
INFLUENSASESONG: God hoste- og håndhygiene, samt vaksinasjon, er viktig for å unngå influensasmitte. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten er godt i gang og en ny influensasesong står for døren.

I sin rapport fra uke 40 skriver Folkehelseinstituttet (FHI) at det i løpet av den første uka av influensasesongen, er påvist 23 influensavirus.

Dette er noe høyere enn ved sesongstart ved tidligere sesonger.

Sesonginfluensa gir vanligvis feber og smerter i hele kroppen, i tillegg til luftveissymptomer. Ifølge FHI blir mellom fem og ti prosent av befolkningen syke i løpet av en sesong.

God håndhygiene og hostehygiene, og å holde seg i god avstand til den som er syk, kan gjøre at du unngår å bli smittet, men vaksinasjon er ifølge FHI det mest forebyggende tiltaket mot influensa.

Ny type vaksine

Sesonginfluensavaksinen inneholder influensavirusvariantene som Verdens helseorganisasjon anbefaler, og vaksinen bør tas i september/november.

Symptomer på influensa

  • feber
  • tørrhoste
  • muskelsmerter
  • hodepine
  • påvirket allmenntilstand
  • Mageplager er sjeldne, men diaré kan opptre, spesielt hos barn
  • Influensa varer som oftest i sju til ti dager

Kilde: Helsenorge.no

I høst sendes det ut en ny influensavaksine til kommunene. Overfor fagbladet Journalen sier Folkehelseinstituttet (FHI) at vaksinen dekker bredere enn fjorårets: to typer av influensavirus A og to typer av influensavirus B.

– De nye vaksinene i år er firevalente, altså med fire virus mot tre før. Det øker sjansen for at vaksinen skal dekke de sirkulerende virusene. Dette medfører også en prisøkning; hver dose av subsidiert vaksine til risikogruppene koster ca 75 kroner, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Journalen.

Målgruppen for vaksinen er gravide i andre og tredje trimester og andre unge i risikogruppene. Leveringen startet i uke 41.

Så lenge bør du vente

Men hva med når man har vært syk, når kan man egentlig møte opp på jobb igjen? Har du influensa, er du smittsom fra dagen man får influensasymptomer, og i tre til fem dager etterpå.

FHI skriver at for dem med influensa bør man vente til sykdomsforløpet er over. Influensa varer oftest i sju til ti dager.

VISER SMITTESPREDNING: En simuleringsvideo laget av firmaet ANSYS viser hvordan influensabakterier fra ett enslig nys sprer seg over store deler av flykabinen, og hvor langt unna du bør sitte hvis du ikke vil bli smittet. (Arkivvideo) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer