Influensasesongen er i gang

Nå bør du være ekstra grundig med håndvasken og holde avstand til den som er syk.

INFLUENSASESONG: God hoste- og håndhygiene, samt vaksinasjon, er viktig for å unngå influensasmitte. Foto: Shutterstock
INFLUENSASESONG: God hoste- og håndhygiene, samt vaksinasjon, er viktig for å unngå influensasmitte. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten er godt i gang og en ny influensasesong står for døren.

I sin rapport fra uke 40 skriver Folkehelseinstituttet (FHI) at det i løpet av den første uka av influensasesongen, er påvist 23 influensavirus.

Dette er noe høyere enn ved sesongstart ved tidligere sesonger.

Sesonginfluensa gir vanligvis feber og smerter i hele kroppen, i tillegg til luftveissymptomer. Ifølge FHI blir mellom fem og ti prosent av befolkningen syke i løpet av en sesong.

God håndhygiene og hostehygiene, og å holde seg i god avstand til den som er syk, kan gjøre at du unngår å bli smittet, men vaksinasjon er ifølge FHI det mest forebyggende tiltaket mot influensa.

Ny type vaksine

Sesonginfluensavaksinen inneholder influensavirusvariantene som Verdens helseorganisasjon anbefaler, og vaksinen bør tas i september/november.

I høst sendes det ut en ny influensavaksine til kommunene. Overfor fagbladet Journalen sier Folkehelseinstituttet (FHI) at vaksinen dekker bredere enn fjorårets: to typer av influensavirus A og to typer av influensavirus B.

– De nye vaksinene i år er firevalente, altså med fire virus mot tre før. Det øker sjansen for at vaksinen skal dekke de sirkulerende virusene. Dette medfører også en prisøkning; hver dose av subsidiert vaksine til risikogruppene koster ca 75 kroner, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Journalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer