- Ingen god drikke for barn

Ungdommer over hele landet tømmer butikkhyllene for sportsdrikken Prime.

SISTE HYPE: Denne flaska skaper hysteri blant norske barn og unge om dagen. Den selges kun i spesielle butikker, og blir fort revet vekk. Foto: Elisabeth B. Dalseg
SISTE HYPE: Denne flaska skaper hysteri blant norske barn og unge om dagen. Den selges kun i spesielle butikker, og blir fort revet vekk. Foto: Elisabeth B. Dalseg Vis mer
Publisert

Den koster 150 kroner flaska og rives vekk nesten fortere enn butikkene klarer å få de i hyllene.

Youtube-sensjonene Logan Paul og KSI skaper hysteri med sin nye sportsdrikk Prime. Problematisk, mener tenåringsmor og FAU-leder ved Allergod ungdomsskole i Jessheim, Kristine Larsen.

- Det er enkelt og greit helt vanvittig når et sånt type produkt bevisst retter seg mot barn og unge. Det legger ytterligere press på ungene, som allerede har nok press på seg fra før, sier Kristine Larsen, som har en sønn på ungdomsskolen, til DinSide.

Kokosvann, ikke koffein

Det har lenge vært en debatt i Norge om man skal innføre 18-årsgrense på energidrikk, da det er mange barn og unge som kjøper dette og det høye koffeininnholdet kan være farlig.

I motsetning til tradisjonell energidrikk er det ikke koffein i den varianten av Prime som nå selges i Norge, kalt Prime Hydration.

DinSide har fått ernæringsfysiolog og fagansvarlig kosthold i Roede, Karoline Steenbuch Lied til å vurdere innholdet.

- Den inneholder først og fremst vann som vi jo vet et bra, og kokosvann som flere syns er velsmakende og forfriskende. Utover det inneholder Prime en rekke tilsetningsstoffer og ingredienser som barn ikke trenger, og denne drikken er jo først og fremst mest populær blant de unge, sier Karoline Steenbuch Lied.

REAGERER PÅ INNHOLDET: Prime Hydration består av 10 prosent kokosvann, 825 gram elektrolytter, 250 milligram BCAA, vitamin B og ulike antioksidanter. Foto: Produsenten
REAGERER PÅ INNHOLDET: Prime Hydration består av 10 prosent kokosvann, 825 gram elektrolytter, 250 milligram BCAA, vitamin B og ulike antioksidanter. Foto: Produsenten Vis mer

Dette bekymrer mest

Hennes største bekymring er imidlertid at den inneholder vitamin A.

En flaske inneholder hele 900 mikrogram vitamin A, som er nesten fire ganger så mye som en dagsdose tran.

- Barn som spiser mye leverpostei og som eventuelt tar kosttilskudd med vitamin A kan derfor lett komme over grensen for det som anses som trygt. Vitamin A er et fettløselig vitamin som lagres i kroppen.

VÆR OBS PÅ TANNHELSA: Ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch Lied sier at en annen viktig faktor å ta hensyn til når det gjelder sportsdrikk, er tannhelse. - Hyppig bruk av sportsdrikk (med høyt sukker og syreinnhold) vil ha stor påvirkning på tannemaljen, advarer hun. Foto: Roede
VÆR OBS PÅ TANNHELSA: Ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch Lied sier at en annen viktig faktor å ta hensyn til når det gjelder sportsdrikk, er tannhelse. - Hyppig bruk av sportsdrikk (med høyt sukker og syreinnhold) vil ha stor påvirkning på tannemaljen, advarer hun. Foto: Roede Vis mer

- Hvis barn får altfor mye over tid, kan de få forgiftning. De siste årene er innholdet av A-vitamin i leverpostei faktisk redusert med 40 prosent for å redusere risikoen for høyt inntak av vitaminet, påpeker Steenbuch Lied.

Ernæringsfysiologen synes rett og slett dette ikke er en god drikke for barn.

- De burde drikke vann som tørstedrikk eventuelt saft og sjokolademelk i forbindelse med trening. Prime er også totalt overpriset, mener hun.

Skal du først velge sportsdrikke, synes Steenbuch Lied man skal velge noe som er «renere» enn Prime.

- Eller man kan lage sin egen ved å blande litt eplejuice/nektar, vann/farris - og eventuelt bitte litt salt.

- Alt med måte

En av nettbutikkene som selger Prime er Fandrops.no.

Daglig leder Jonathan Mikalsen ser ikke noe problem med å selge produktene såfremt vitamininnholdet ikke overstiger grenser satt av Mattilsynet.

- Men alt med måte, på lik linje som at man ikke bør få i seg for mye sukker, koffein eller andre verdier. Personlig vil jeg derfor ikke påstå at innholdsverdiene er det største problemet her, men det er klart at det er uheldig hvis barn konsumerer for store mengder av denne drikken, sier Mikalsen til DinSide, og legger til:

- På sett og vis kan man jo si at medaljen har to sider her, prisen er på produktet er for høyt, men samtidig kan jo dette være med på redusere kjøpsvolumet av produktet hos barn og unge slik at faren for overforbruk reduseres.

Roede AS er eid av Aller Media, som også eier DinSide og Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer