Energidrikk:

Innfører forbud på skole

Dansk skole har fått nok.

STOPP: Sier nei til energidrikke på området. Foto: Heiko Junge / NTBNB! MODELLKLARERT
STOPP: Sier nei til energidrikke på området. Foto: Heiko Junge / NTBNB! MODELLKLARERT Vis mer
Publisert

En efterskole i Nordjylland i Danmark har gjort det forbudt å drikke energidrikk på skolens område, melder danske TV 2 Nord.

Skolen som har bestemt seg for å forby energidrikk, er Dronninglund Efterskole. Der har personalet sett hvordan de unges forbruk av energidrikk har økt de siste åra.

De forteller at de har erfart at elevene deres til tider erstattet måltider med energidrikk.

Ved starten av det nye skoleåret gikk Dronninglund Efterskole ut med forbudet mot energidrikk i skolens område.

- Vi ønsker et miljø hvor elevene ikke får for vane at energidrikk er det beste, sier rektor ved Dronninglund Efterskole, Bitten Schjødt Kjær til danske TV 2 Nord.

Hun forteller at elevene deres tidligere har konkurrert med hverandre om hvor mange energidrikker de klarer å drikke på kortest mulig tid.

Nå ønsker de å få en stopp for dette på skolens område.

KOK DEM: Frosne bær importert fra utlandet bør kokes før du spiser de, om ikke kan du bli syk. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Tannleger bekymret - ser skader

Tidlig i oktober svarte 425 tannleger ved den danske Tanlægeforeningen at de ofte ser syreskader som er forårsaket av energidrikke, meldte nyhetsbyrået Ritzau.

Så mange som 75 prosent av tannlegene opplever en økning i syreskader forårsaket av energidrikker.

Den danske tannlegeforeningens leder, Susanne Kleist, kaller utviklingen for «bekymringsfull».

- Syreskader skal tas alvorlig, for de kan i hvert fall bety at man må få omfattende behandling resten av livet, sier hun.

Kleist forklarer at pasienter med syreskader kan få isninger i tennene, og at tennene kan bli misfargede. Fortennene kan bli grålige og gjennomsiktige, og det kan også brekke av små stykker av tennene.

ØKER: Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2024 at avgiftene på tobakk og alkohol skal øke. Dette sier forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand. Reporter: Anabelle Bruun Vis mer

Kleist sier at folk med syreskader kan ende opp med for eksempel tannkroner og fasetter på flere tenner.

I 2021 ble det i Danmark solgt fem ganger så mye energidrikke som i 2010.

Også forbud i Norge

De siste åra har energidrikke vært på vei oppover blant ungdom i Norge også. Nordmenn kjøpte over 60 millioner liter energidrikke i 2022. Det var rekord, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Trønder-Avisa skrev i august at ungdommer drikker energidrikk som aldri før, og at skolene i Levanger kommune innførte forbud for elever å ta med eller drikke energidrikk i skoletida.

Forbudet var en del av kommunens nye forskrift om skoleregler.

PAPPVIN: Er du i tvil om den åpnede pappvinen du har i kjøleskapet eller på benken fortsatt kan drikkes? Her får du svaret! Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Heller ikke på Steinkjer ungdomsskole tillates energidrikk i undervisningstida, skriver Trønder-Avisa.

I 2021 kom Forbrukerrådet med en undersøkelse som viste at 43 prosent av barn og unge drakk energidrikk ukentlig eller oftere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer