Rema 1000 og Coop tar corona-grep

Innfører nye butikk-tiltak

Begrenser antall kunder og setter opp ekstra beskyttelse.

MAKSGRENSE: Flere butikker, særlig i Oslo, har nå strammet inn smittevernstiltakene. Foto: Øystein B. Fossum
MAKSGRENSE: Flere butikker, særlig i Oslo, har nå strammet inn smittevernstiltakene. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strengere regler for å begrense corona-smitte har blitt innført i hele landet. Spesielt i de mest smitteutsatte områdene strammes det nå ytterligere inn.

Tirsdag trådte de nye smittevernstiltakene i Oslo i kraft. Blant annet er det nå påbudt med munnbind i butikker og på kjøpesentra, på serverings- og skjenkesteder, i tros- og livssynshus og på kino og andre lokaler med kulturaktiviteter dersom énmetersregelen blir vanskelig å overholde.

Dagligvaren tar grep

For å opprettholde smitteverntiltakene har nå flere dagligvarebutikker tatt grep. Som et ledd i å sørge for to meters avstand mellom kundene, har flere av dem innført begrensninger på hvor mange kunder som kan være inne i butikken samtidig, som på skiltet avbildet over.

– Det som er viktig er at kundene forholder seg til de nasjonale og lokale retningslinjer som er gitt av helsemyndighetene. Coop har butikker i alle kommuner, og vi har utarbeidet plakater, informasjon og tiltak som skal gjøre det enkelt for kundene og følge de retningslinjene som er gitt. Hold den avstanden som er satt, bruk munnbind om det er krav til det og fortsett med god håndhygiene, host eller nys i albukroken, ikke ta på varer du ikke skal handle, ikke ta med hele familien på handleturen, planlegg slik at du slipper å gå ofte i butikken og bruk hele åpningstiden. Gjør vi dette i fellesskap, så skal vi klare å få ned smittesituasjonen, sier kommuniksjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, til Dinside.

Harald Kristiansen er kommunikasjonssjef i Coop. Foto: Coop
Harald Kristiansen er kommunikasjonssjef i Coop. Foto: Coop Vis mer

Nekter skoleelever

I hovedstaden nekter noen butikker i samråd med skolene at skoleelever kommer innom i friminuttene, også i Coops butikker.

– Er det lov?

– Det juridiske skal jeg ikke slå i bordet med, men jeg tror samfunnsoppdraget trumfer loven akkurat nå, sier Kristiansen, som regner med at alle ser at slike tiltak både er riktig og viktig akkurat nå. Han poengterer også at dette ofte er vanlig samarbeidspraksis mellom skoler og butikker.

Plastskillevegger

I flere Rema 1000-butikker er det nå satt opp plastskillevegger mellom kassakøer for å forhindre smittespredning når avstanden mellom folk blir mindre enn to meter.

SKILLEVEGG: Rema har begynt å sette opp slike plastskillevegger i flere av sine butikker. Foto: Rema 1000
SKILLEVEGG: Rema har begynt å sette opp slike plastskillevegger i flere av sine butikker. Foto: Rema 1000 Vis mer

– Nå øker smitten i samfunnet, og det kommer nye tiltak både lokalt og nasjonalt. Dette skjer samtidig som vi begynner med julesesongen, så vi tar en del grep for å sikre at kundene våre kan føle seg trygge når de handler inn til høytiden, sier administrerende direktør i Rema 1000, Trond Bentestuen, til Dinside.

Han bekrefter også at flere Rema-butikker nå begrenser antall kunder i butikken samtidig, og at man i de mest travle tidene må belage seg på å vente noen minutter før man får gå inn.

Trond Bentestuen er administrerende direktør i Rema 1000.
Trond Bentestuen er administrerende direktør i Rema 1000. Vis mer

– Vi setter opp oversikt over antatt kundetrafikk time for time både i butikkene og digitalt, for å hjelpe kundene med å planlegge innkjøp og unngå rushtid. I Oslo, Bergen og Lillestrøm er vi allerede i gang med å rulle ut plastskjermer som skiller kassakøene fra hverandre. Dette er et ekstratiltak, i tillegg til plexiglass-skjermene som vi har hatt siden mars, fortsetter Bentestuen.

Ekstra tiltak

Det er også satt opp plakater ved inngangen hos mange butikker, som forteller hvor mange som kan være i butikken samtidig.

På spørsmål om Coop har vurdert skillevegger mellom kassene, svarer Coop at de helle vurderer fortløpende om de bør stenge annenhver kasse i butikkene.

Her er andre tiltak som nå gjøres i dagligvarebutikker i de mest smitteutsatte områdene:

  • Klistremerker på gulvet med to meters avstand (tidligere én meter)
  • Begrensning på antall kunder i hver butikk, basert på et ønske om å overholde to meters avstand (varierer med butikken størrelse)
  • Innsettelse av kundeverter/vakter på de mest travle tidspunktene for å sikre at avstandsregler og maks antall kunder overholdes
  • Sperrebånd og sperreteip i de mest folksomme områdene av butikken, som i kassa og frukt- og grøntområdet
  • Utvidede informasjonsplakater, blant annet med krav om munnbind og anmodning om at kun én fra hver familie handler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer