Myggen

Insektene kommer

Varmere vær i Nord-Norge betyr at myggen og kleggen står for døra.

MYGG: Myggen og kleggen er vanlige gjengangere i Nord-Norge om sommeren. Illustrasjonsfoto: Hans Verburg / Shutterstock / NTB
MYGG: Myggen og kleggen er vanlige gjengangere i Nord-Norge om sommeren. Illustrasjonsfoto: Hans Verburg / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en kjølig og våt vår og forsommer i nord, begynner sommeren å melde sin ankomst.

Det betyr godt nytt for flere av insektene i Nord-Norge.

Hva som gjør at mygg- og kleggbestanden blir stor fra år til år, er likevel usikkert.

- Det kan variere mye fra år til år, og det kan være lokale forskjeller på hvor mye stikkmygg det er. Temperaturene påvirker også hvor mange stikkemygg det er. I år har det vært en vår og forsommer med mye nedbør og litt kjøligere temperaturer i nord, noe som gjør at det har vært fuktig nok til at mygglarvene kan vokse i vannpytter eller andre stillestående vannkilder, sier Mari Steinert, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI), til Dagbladet.

- Enorme mengder

Enkelte steder i Troms og Finnmark har insektene allerede meldt sin ankomst for sommeren. Det viser blant annet et video som avisa Nordlys har publisert.

Entomolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Jostein Kjærandsen, sier til avisa at han tror at det kan være snakk om hårmygg eller kanskje russeflue.

Helene Aune viser hvor mye mygg det er i Rælingen. Video: Kirsti Østvang Vis mer

- De kan sverme i enorme mengder, men vanligvis seinere på sommeren – i august, sier han til avisa.

Steinert forklarer overfor Dagbladet at det er mange faktorer som spiller inn for hvor mange mygg som kommer.

- I nord ser man ofte at når temperaturene blir varmere over en periode, så klekkes flere mygg på samme tid. Da kan det oppleves som at de kommer i store mengder, sier hun.

Optimale forhold

Forskeren forklarer at myggen trives best hvis det er optimale værforhold: Ikke altfor varmt og tørt, men heller ikke for mye regn og vind.

Kleggen derimot, stortrives hvis det er varmt og solrikt.

- Når temperaturene er over 10 grader utvikler myggen seg, noe som fører til at myggbestanden tar seg opp i Nord-Norge midt på sommeren. På Østlandet kommer myggen oftere litt tidligere på sommeren, sier Steinert og legger til:

- Hvis det er veldig varme temperaturer, kan vannet tørke ut, noe som fører til at det blir færre mygg.

IRRITERENDE: Undrer du noen gang på hvorfor myggen er så interessert i akkurat deg? Det kan det være flere grunner til. Video: Faktisk.no Vis mer

Klimaendringer truer insektene

I 2019 ble det i en forskningsrapport slått alarm om at verdens insekter styrter på vei mot en masseutryddelse, noe som vil føre til en «katastrofal kollaps i naturens økosystemer».

Ifølge rapporten faller bestanden av mer enn 40 prosent av verdens insektarter, og en tredjedel av alle insekter utrydningstruet.

Steinert understreker av man generelt er bekymret for at insektbestandene går ned i verden, spesielt sårbare arter som krever spesielle habitater. Stikkemyggen og kleggen er ikke de artene som er mest truet.

- Likevel er myggen og kleggen viktige i økosystemet og inngår i næringskjeden for mange andre dyr. Blir det mer tørke kan det bli færre mygg i framtida, noe som kanskje er bra for oss mennesker, men dårlig for andre dyrearter.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer