Kleskode på fest

Invitert på fest? Dette betyr kleskodene

«Galla», «smoking» eller «mørk dress» står det i innbydelsen. Her ser du hva alt betyr.

KLESKRISE: Har du ikke peiling på hva de ulike antrekksbeskrivelsene i invitasjonen betyr? Det er lett å tråkke feil når du skal velge bekledning, men Dinside viser vei. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
KLESKRISE: Har du ikke peiling på hva de ulike antrekksbeskrivelsene i invitasjonen betyr? Det er lett å tråkke feil når du skal velge bekledning, men Dinside viser vei. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Konfirmasjon, bryllup, fest med jobben eller jule- og nyttårsselskap. Det samme spørsmålet melder seg: Hva skal jeg ha på meg?

Når det står «smoking», «mørk dress» og «business casual» på innbydelsene, er det ikke sikkert du er nærmere et svar. For, hva betyr egentlig kleskodene? Og hva om det ikke står kleskode i det hele tatt?

- «Pent antrekk» er et tøysebegrep

- «Pent antrekk» er et tøysebegrep. Det kan være så mangt og smaken er som baken, sier Kari Bijmolen i merkebutikken Høyer.

Hun legger imidlertid til at det er lov å bruke skjønn og at det uansett ikke er lov å kle seg i treningsklær eller hullete bukser hvis invitasjonen ber om pen bekledning.

Noen av kleskodene er, derimot, ikke tøysebegrep, og det er klare regler for hva du får ha på deg.

Dinside gir deg alt du må vite om klær til store begivenheter, slik at du unngår kleskrisen.

1: «Galla»

Står det «galla» i innbydelsen, betyr det kjole og hvitt for menn og fotsid ball- eller festkjole for kvinner. Bunad er også ansett som gallaantrekk i Norge, forklarer Bijmolen hos Høyer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer