Kleskode på fest

Invitert på fest? Dette betyr kleskodene

«Galla», «smoking» eller «mørk dress» står det i innbydelsen. Her ser du hva alt betyr.

KLESKRISE: Har du ikke peiling på hva de ulike antrekksbeskrivelsene i invitasjonen betyr? Det er lett å tråkke feil når du skal velge bekledning, men Dinside viser vei. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
KLESKRISE: Har du ikke peiling på hva de ulike antrekksbeskrivelsene i invitasjonen betyr? Det er lett å tråkke feil når du skal velge bekledning, men Dinside viser vei. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Konfirmasjon, bryllup, fest med jobben eller jule- og nyttårsselskap. Det samme spørsmålet melder seg: Hva skal jeg ha på meg?

Når det står «smoking», «mørk dress» og «business casual» på innbydelsene, er det ikke sikkert du er nærmere et svar. For, hva betyr egentlig kleskodene? Og hva om det ikke står kleskode i det hele tatt?

- «Pent antrekk» er et tøysebegrep

- «Pent antrekk» er et tøysebegrep. Det kan være så mangt og smaken er som baken, sier Kari Bijmolen i merkebutikken Høyer.

Hun legger imidlertid til at det er lov å bruke skjønn og at det uansett ikke er lov å kle seg i treningsklær eller hullete bukser hvis invitasjonen ber om pen bekledning.

Noen av kleskodene er, derimot, ikke tøysebegrep, og det er klare regler for hva du får ha på deg.

Dinside gir deg alt du må vite om klær til store begivenheter, slik at du unngår kleskrisen.

1: «Galla»

KJOLE OG HVITT: Snippkjolen er herrenes tradisjonelle gallaantrekk, men de senere år har smokingen erstatten denne. Hatt og hansker hører også til snippkjolen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
KJOLE OG HVITT: Snippkjolen er herrenes tradisjonelle gallaantrekk, men de senere år har smokingen erstatten denne. Hatt og hansker hører også til snippkjolen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Står det «galla» i innbydelsen, betyr det kjole og hvitt for menn og fotsid ball- eller festkjole for kvinner. Bunad er også ansett som gallaantrekk i Norge, forklarer Bijmolen hos Høyer.

Men, menn bruker da ikke kjole, tenker du kanskje. Jo, for her er det snakk om snippkjolen, ofte også kalt pingvindrakt, som er det tradisjonelle gallaantrekket for herrer. Ifølge nettstedet Skikk og bruk skal snippkjolen være svart og ha tilhørende bukser med høyt liv. Skjorten skal selvfølgelig være hvit, mens sokkene skal være svarte.

Snippkjolen er, derimot, et sjeldent syn, siden smokingen har tatt over som herrenes gallaantrekk. Og da er vi over på en annen kleskode, nemlig «smoking».

2: «Smoking»

- Mennenes smoking skal være mørk, sort eller blå. Hvit smoking er kun greit i sommerhalvåret. Damene kan kle seg i festkjole som enten er fotside eller knelang, aldri kortere enn det, sier Bijmolen.

3: «Mørk dress»

«Mørk dress» er en annen antrekksbeskrivelse du kan støte på. Da skal menn ha dress med hvit eller annen nedtonet skjorte, samt slips eller sløyfe i nøytral farge og mørke sko. Damene skal ha knelang kjole, men buksedress er også innenfor til denne kleskoden.

Militære kan også bære uniform ved spesielle anledninger, men kun i mer offisielle anledninger når de selv er den inviterte. Ledsager den militære sin mann eller partner, bæres ikke uniform, skriver Skikk og bruk.

Den vanskelige jobbfesten

Når det gjelder anledningen du kler deg til, er det også noen uskrevne, men på ingen måte uviktige regler:

  • - I et bryllup bør kvinnelige gjester unngå at hvitt er den dominerende fargen i antrekket, og rødt bør også unngås, sier Bijmolen i Høyer.
  • Skal du i begravelse er det som regel forventet at du bruker mørke, nedtonede farger. Det er også viktig å bruke strømpebukser, ikke gå med bare legger i begravelser.
  • Både i bryllup og begravelser skal kjolene ikke være kortere enn til knærne, ifølge Bijmolen. Det er også viktig å tenkte at bekledningen er anstendig på jobbens sommerfest.
  • - Skal du i jobbfest, må du alltid huske på at det kommer en dag i morgen. Kle deg som om du skal i et viktig møte, men la gjerne sko og tilbehør vise at det er en litt mer festlig anledning, sier kleseksperten.

Pass på at klærne passer

Uansett kjønn, kleskode eller anledning, er det veldig viktig at klærne du bruker passer.

- Det er mye bedre med en dress fra Dressman som faktisk passer og har et godt snitt, enn en dyr Canali-dress med for store ermehull eller vide skuldre, sier Bijmolen.

RIKTIG STØRRELSE: Det er like viktig at herrenes dress sitter som den skal som at kvinnene ikke må gå med kjoler som så vidt dekker baken på viktige fester. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
RIKTIG STØRRELSE: Det er like viktig at herrenes dress sitter som den skal som at kvinnene ikke må gå med kjoler som så vidt dekker baken på viktige fester. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Hun legger til at sjansen for at noen passer inn i en designers lengder og mål ofte er liten, da de har et kroppssyn som ikke alltid er reelt. Derfor er det lurt å få designerklær skreddersydd.

Kvinner som bruker stroppeløse kjoler og topper skal ikke trenge å heise dem opp én eneste gang i løpet av kvelden. Må de det, er klesplagget feil størrelse.

Videre skal klærne ikke være skrukkete.

Bijmolen mener at det lett å se forskjell på en skjorte som har blitt skrukkete på vei til festen, og en som bare ikke ble strøket etter vask.

- Til og med lin ser penere ut om det får skrukke seg etter stryking enn når det brukes rett fra vaskemaskinen, sier hun.

Og til sist må vi ikke glemme ytterklærne:

Har du lang kjole må nemlig ytterplagget enten være like lang som kjolen eller helt kort til livet. Dette gjelder også for knelange og lårkorte kjoler.

Artikkelen er tidligere publisert på Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer