Frukt i skolen

Ja, det lønner seg å bestille frukten fra Skolefrukt

Det er billigere å kjøpe frukt til skolebarna via Skolefrukt-ordningen, enn det koster å kjøpe frukt i butikken. I alle fall nå.

KUN EPLE OG KLEMENTIN ER BILLIGST: Kun eple og klementin er billigere på butikken enn via Skolefrukt-ordningen, ellers er frukten billigst via skolen. Men så er også eple den vanligste skolefrukten ... Foto: Kristin Sørdal
KUN EPLE OG KLEMENTIN ER BILLIGST: Kun eple og klementin er billigere på butikken enn via Skolefrukt-ordningen, ellers er frukten billigst via skolen. Men så er også eple den vanligste skolefrukten ... Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er skolestart og tid for skolemelk og matpakker. Skolemelk-ordningen omfatter mye mer enn bare melk, og vurderer du andre produkter enn vanlig melk fra skolemelk-ordningen, bør du lese vår pristest av skolemelk-produktene først:

Flere produkter er nemlig dyrere via skolemelk-ordningen enn du betaler om du kjøper det i butikk.

Yoghurt kan være dobbelt så dyrt dersom du kjøper det som skolemelk-produkt, sammenliknet med butikkpris.

I tillegg til skolemelk, får også skolebarna tilbud om skolefrukt. Dette koster 3 kroner per frukt, som enten kommunene, skolene eller foreldrene betaler - men for de aller fleste er det snakk om foreldrebetaling.

MER FRUKT OG GRØNT TIL BARN: Alle grunnskoler kan få subsidier til skolefrukt fra staten, som bidrar med 1,50 kroner per frukt. Resten av regninga for frukten går til kommunene eller foreldrene. Målet med subsidiene er å stimulere til økt inntak av frukt og grønt hos grunnskoleelever. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
MER FRUKT OG GRØNT TIL BARN: Alle grunnskoler kan få subsidier til skolefrukt fra staten, som bidrar med 1,50 kroner per frukt. Resten av regninga for frukten går til kommunene eller foreldrene. Målet med subsidiene er å stimulere til økt inntak av frukt og grønt hos grunnskoleelever. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Men hva er billigst, skolefrukt eller butikk-frukt?

Gjennom skolefrukt-ordningen får elevene en frukt per dag. Ifølge Skolefrukt.no, er den vanligste skolefrukten eple.

Det skal i tillegg deles ut ulike frukter/grønnsaker i løpet av uken, som ifølge ordningen vil kunne være banan, pære, gulrot, kiwi, appelsin, klementin, nektarin eller fersken.

Vi har sjekket hva disse vanligste skolefruktene koster ved innkjøp i butikken, og fem av sju frukter er billigere via skolefrukt enn i butikken.

Men den mest vanlige skolefrukten er en av de to fruktene som faktisk er billigst på butikken:

  • Eple på butikken er 10 prosent billigere enn via skolefrukt
  • Klementin på butikken er 38 prosent billigere enn via skolefrukt

De øvrige fruktene vi har sjekket priser på, er alle billigere via skolefrukt.

  • Størst prisforskjell er det på appelsin, som er 183 prosent billigere via skolefrukt enn ved kjøp i butikken

Her er prisene og prisforskjellene på frukt i butikk og skolefrukt:

Frukt Butikk kg-pris Butikk kr/stk Prisforskjell
Eple17,10158g/2,7010 %
Klementin19,9094g/1,8738 %
Appelsin27,90304g/8,48183 %
Nektarinstk-pris4,8060 %
Kiwistk-pris3,9030 %
Pære27,90146g/4,0736 %
Banan24,90164g/4,0836 %

Merk: Dette er priser innhentet hos Kiwi i Oslo 22. august 2017. Priser på frukt og grønt er i stadig endring, og konklusjonene i denne prissjekken vil derfor være avhengig av prissvingningene. Husk også at det er forskjell på størrelsen på fruktene: En mindre frukt vil koste mindre per stykk enn en større frukt.

FRUKT I MATPAKKEN: Prisene på frukt varierer veldig, både med sesong, fra butikk til butikk og med priskampanjer. Derfor vil konklusjonen om hva som er billigst, variere. Om barnet ditt kun spiser epler, kan det lønne seg å kjøpe dem selv på butikken. Men da må de jo også huske å ta det med. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
FRUKT I MATPAKKEN: Prisene på frukt varierer veldig, både med sesong, fra butikk til butikk og med priskampanjer. Derfor vil konklusjonen om hva som er billigst, variere. Om barnet ditt kun spiser epler, kan det lønne seg å kjøpe dem selv på butikken. Men da må de jo også huske å ta det med. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Finnmark i toppen på skolefrukt-ordningen

Vårsemesteret 2017 var det kun 10 prosent av grunnskoleelevene som fikk frukt og grønt gjennom skolefrukt-ordningen, ifølge Opplysingskontoret for frukt og grønt (OFG).

Skolefrukt-ordningen tilbys til alle norske grunnskoler, og den subsidieres fra staten med 1,50 kroner per frukt. Resten av prisen må foreldrene, skolene eller kommunene betale.

Ifølge OFG får skolebarn i 41 kommuner gratis skolefrukt. I de øvrige 385 kommunene i Norge betaler foreldrene i hovedsak selv for barnas skolefrukt.

Det er store regionale forskjeller på hvor mange som kjøper eller får skolefrukt: I Finnmark får 17 prosent av elevene skolefrukt, mens Østfold og Troms er fylkene med lavest andel, hvor henholdsvis kun 5 og 4 prosent har skolefrukt.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer