Ja, vi elsker Gore-Tex

Men noen ganger er det best uten ...

NÅ SKAL ALLE TIL SKOGS: Terrengtrening blir stadig mer populært, og vi nordmenn elsker Gore-Tex-produkter. Men det er langt fra sikkert at du vil ha Gore-Tex i skoene selv om du skal løpe i terrenget. Foto:  MAMMUT AJUNGILAK
NÅ SKAL ALLE TIL SKOGS: Terrengtrening blir stadig mer populært, og vi nordmenn elsker Gore-Tex-produkter. Men det er langt fra sikkert at du vil ha Gore-Tex i skoene selv om du skal løpe i terrenget. Foto: MAMMUT AJUNGILAK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn elsker Gore-Tex og andre typer tex-membran som kan holde sko og tekstiler vannavvisende. Det viser salget av slike produkter:

- Norge er det største markedet i Europa på Gore-Tex tekstiler, forteller Anders Kjellén, administrerende direktør i Mammut Ajungilak As, til DinSide.

Han sier videre at Gore-Tex som merkevare står utrolig sterkt her til lands.

- Dette skyldes nok flere faktorer, men at vi er vant til å ferdes ute i vær og vind og således trenger produkter som holder, er nok en sterkt medvirkende årsak, sier han.

Mammut Ajungilak produserer alt fra klær til sko, ryggsekker, soveposer og klatreutstyr - altså veldig mye friluftsutstyr.

Les vår test av billige løpetights!

MER Å VELGE I: Etterspørselen etter terrengløpesko øker, og stadig flere produsenter har kommet på banen med terrengsko. Det betyr mer å velge i for deg og meg. Foto:  MAMMUT AJUNGILAK
MER Å VELGE I: Etterspørselen etter terrengløpesko øker, og stadig flere produsenter har kommet på banen med terrengsko. Det betyr mer å velge i for deg og meg. Foto: MAMMUT AJUNGILAK Vis mer


Flere velger terrengtrening

Gore-Tex er altså veldig populært når det kommer til bekleding for tur- og friluftsaktiviteter. I det siste er det også blitt en trend at nordmenn i større grad også legger treningen ut i terrenget.

- Vi ser at det er en trend, dette med crossfit og løping ute og i terrenget; det å bruke de elementene du har rundt deg, sier idrettsutøver Anders Aukland til DinSide.

- Og fordi mange ønsker å løpe i terrenget nå, ser vi at mange også ønsker å lage produkter for dette. Vi ser at det kommer produkter til løping fra de som egentlig lager fjellutstyr - og det er kjempebra at vi får flere produkter å velge i, sier han videre.

Her finnes det produkter både med og uten Gore-Tex. Men trenger du egentlig Gore-Tex om du skal løpe i terrenget?

Les også: Slik får du membran til å vare

Mest til turbruk

Hos XXL selger de sko med Gore-Tex både til turbruk og som treningssko.

- De fleste skoene vi selger med Gore-Tex er til turbruk. Men vi selger også endel løpesko med Gore-Tex, da er det først og fremst modeller under 1.000 kroner som selges, forteller Stian Haslerud, nordisk innkjøpssjef for sko hos XXL Sport & Villmark.

- Den som er litt typisk er at de som vil ha en sko til tur, fritid og eventuelt løping i terreng, velger med Gore-Tex, men de som kun skal ha en sko til løping, velger uten for å få ned vekten, sier Kjellén.

Bedre uten hvis du løper

- En lav sko vil uansett kunne bli våt da man ganske lett kan plumpe i for eksempel en myr. Og da vil ikke vannet renne ut, som det gjør på en sko uten Gore-Tex. Så til ren trening selges mest uten, sier Kjellén videre.

Han anbefaler imidlertid gjerne løpesko med Gore-Tex for løperen som stort sett holder seg på asfalt, grusveier og fine stier - samt vinterstid i slapseføre.

- Da vil du holde deg tørr og varm på beina lenger, sier han.

Les også: Ja, impregnering virker!

FORETREKKER TERRENGSKO UTEN GORE-TEX: Idrettsutøver Anders Aukland har terrengløpesko både med og uten Gore-Tex, men foretrekker dem uten. Foto:  MAMMUT AJUNGILAK
FORETREKKER TERRENGSKO UTEN GORE-TEX: Idrettsutøver Anders Aukland har terrengløpesko både med og uten Gore-Tex, men foretrekker dem uten. Foto: MAMMUT AJUNGILAK Vis mer


- Foretrekker de uten Gore-Tex

Anders Aukland trener mye ute i friluft, og da også terrengløping. Han forteller til DinSide at han foretrekker løpesko uten Gore-Tex.

- Jeg har begge deler, men jeg foretrekker de uten. Fordelen med Gore-Tex er jo at du holder deg tørrere. Men for en treningstur synes jeg de uten Gore-Tex er best, for da blir skoene litt smidigere og litt lettere og har en litt bedre passform, sier Aukland.

I stedet for sko med Gore-Tex, som altså gjør skoene både hardere og tyngre, anbefaler Aukland en neoprensokk i skoene.

- Når jeg løper på høsten og det begynner å bli is på myrene og det er kaldt, bruker jeg en tynn neoprensokk i en terrengsko, da holder du deg varm, sier han.

Neoprensokk får du kjøpt i sportsbutikker eller spesialbutikker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer