Jetpack til folket!

Om et par år kan du kjøpe deg en – hvis du har råd. Og ikke bor i Norge.

TESTPILOT: James Bowker foran det som kan bli den første vellykkede satsningen på et kommersielt salg av jetpacks.  Foto: martinjetpack.com
TESTPILOT: James Bowker foran det som kan bli den første vellykkede satsningen på et kommersielt salg av jetpacks. Foto: martinjetpack.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du litt opp i åra og har vokst opp med James Bond, er jetpack-scenen i "Operasjon Tordensky" noe du ikke glemmer så lett. Det er gått 48 år siden filmen ble laget, og en rekke forsøk på å lage jetpacker for kommersielt salg har strandet som følge av at, vel, de er stort sett livsfarlige å bruke.

Les: Når du må fly til jobben

Ryggsekk?

Det er her newzealandske Martin Jetpack kommer inn i bildet. For det første er dette slettes ingen jetpack, den er definert som et «semi-ryggsekk-helikopter». Den drives nemlig ikke av jetmotorer, men av to dysepropeller som bruker bensin.

Se den fra flere vinkler:

Kommer opp i 2.500 meters høyde

Du kontrollerer flyvingen med to joysticker, og den kraftige motoren på 200 hestekrefter og tanken på 44 liter gir ryggsekkhelikopteret en rekkevidde på 30 kilometer. Du kan, i alle fall i teorien, nå en makshøyde på rundt 2.500 meter. Rekorden er foreløpig 1.500 meter, da var det en testdukke som var stroppet fast.

Toppfart? Ikke veldig skremmende 60 km/t.

Les også: Et elektrisk helikopter for fremtiden

Barndomsdrøm

Jetpacken er newzealanderen Glenn Martins oppfinnelse, en barndomsdrøm han begynte å jobbe med i garasjen i Christchurch for over 30 år siden. Nå begynner det endelig å bli alvor. Den tolvte prototypen du ser bilder av her har blitt godkjent for testflying av luftfartsmyndighetene i New Zealand, men da kun for flyvninger seks meter over bakken i ubebodde områder, og syv og en halv meter over vann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer