Sykle flere i bredden

Joda, det er lov

Så lenge du overholder vegtrafikklovens paragraf 3.

SYKLE I BREDDEN: Verken vegtrafikkloven eller trafikreglene sier at det er forbudt å sykle to i bredden, men man skal ikke være til unødig hinder for andre kjøretøy. Foto: Heiko Junge / NTB
SYKLE I BREDDEN: Verken vegtrafikkloven eller trafikreglene sier at det er forbudt å sykle to i bredden, men man skal ikke være til unødig hinder for andre kjøretøy. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Flere syklister langs veiene er blitt et sikkert vårtegn her til lands, når flere og flere begir seg ut for litt mosjon, trening eller pendling på sykkelsetet.

Med det følger også oppfordringer til bilister og syklister om å dele veien, men også diskusjonen om det er lov til å sykle to i bredden.

Under en debatt i 2017 hevdet Trygg Trafikk at det ikke er lov til å sykle to i bredden og viste blant annet til trafikkreglenes paragraf 5.1 som sier hvor kjøretøy skal være på veien.

Trafikkreglene paragraf 5.1:

Så langt forholdene tillater det skal kjøretøy føres på høyre side av vegen. På kjørebane med to eller flere kjørefelt i kjøreretningen skal høyre felt nyttes når ikke trafikkreglene påbyr eller tillater bruk av felt til venstre.

Kjøretøy må holdes godt innenfor kjørefeltet.

Sykkel eller annet kjøretøy som ikke er motorvogn, kan kjøres på vegens høyre skulder.

Faktisk.no: Det er lov

I 2018 kom Faktisk.no på banen og konkluderte med at trafikkreglene ikke sier noe om hvor mange som kan sykle i bredden. Bakgrunnen var et Facebook-innlegg fra 2014 som påstod at det «ifølge trafikkreglenes paragraf 12.4 ikke er lov til å sykle flere i bredden hvis det hindrer øvrig trafikk».

Trafikkreglene paragraf 12.4:

Når noen vil kjøre forbi til venstre, skal forankjørende holde så langt til høyre som mulig, og ikke øke farten. Når kjøretøyet beveger seg sakte eller tar stor plass, og vegen er uoversiktlig eller har motgående trafikk, skal føreren om nødvendig vike til høyre og sette ned farten eller stanse.

Faktisk.no skriver at det er feil og påpeker at paragrafen handler om forbikjøring.

Journalist René Zografos svarte på Faktisk.no-saken med kommentaren «Nei, man kan ikke sykle to i bredden på trafikkerte veier», og viser blant annet til vegtrafikklovens paragraf 3.

Vegtrafikklovens paragraf 3:

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Det er ikke forbudt

I Norge er det Samferdselsdepartementet som holder i vegtrafikkloven og trafikkreglene, så vi tok kontakt med dem for å få klarhet i dette.

I en e-post til Dinside skriver Kjell Brataas, seniorrådgiver kommunikasjonsenheten i Samferdselsdepartementet, at verken vegtrafikkloven eller trafikkreglene forbyr sykling med to i bredden, og trekker samtidig frem den kjente paragraf 3 i vegtrafikkloven.

– Slik sykling er således tillatt innenfor rammen av vegtrafikkloven § 3, det vil si så lenge slik sykling ikke er til unødig hinder for andre kjørende, skriver han.

Om man er til unødig hinder for andre blir fort et tolkningsspørsmål. Til det sier Bratass at her, som når det er snakk om det nærmere innholdet av en atferdsregel, er det domstolene som i siste instans vil avgjøre om sykling med to i bredde, i en bestemt situasjon, utgjør et unødig hinder for andre trafikanter og dermed strider mot aktsomhetsnormen i vegtrafikkloven paragraf 3.

– Det forventes likevel at de enkelte trafikantene, her syklistene, vurderer etter beste evne fortløpende om deres ferdsel er hensynsfull, avslutter han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer