Joggeskoene varer lenger enn du tror

Og den største slitasjen skjer allerede under de fem første milene.

VEKT: Hvor mye du veier har mye å si for hvor ofte du må kjøpe nye joggesko.  Foto: PantherMedia / Warren Goldswain
VEKT: Hvor mye du veier har mye å si for hvor ofte du må kjøpe nye joggesko. Foto: PantherMedia / Warren Goldswain Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jogger du? Da har du sikkert tenkt at hvis du bare fikk kjøpt et par nye sko, ville løpingen godt enda bedre. Mange føler sikkert også at de gamle skoene har gått ut på dato med hensyn til demping og stabilitet etter et eller to år.

Det er altså feil.

Grundig tysk test

Det svenske nettstedet Testfakta viser til en tysk undersøkelse ledet av professor i biomekanikk Ewald Hennig ved det tyske universitetet Duisburg-Essen. Den viser at joggesko holder mye lenger enn mange tror. Men bare så det er sagt: Dette er ikke eksakt vitenskap, og vil variere i forhold til hvor mye joggeren veier, treningshyppighet, overpronering og løpsteknikk.

Viktig å vite før du kjøper: DinSide tester løpestegsanalyser

UTSEENDE: Det er lettere å bli  motivert av nye joggesko.
UTSEENDE: Det er lettere å bli motivert av nye joggesko. Vis mer

Bytte hvert år?

For hvor lenger holder de egentlig? DinSide gjorde et kjapt nettsøk, og fant artikler hvor det stod at man bør skifte sko etter følgende kriterier:

Tør du ta steget? Slik blir du en barfotløper

100 mil per sko

Professor Ewald Henning har forsket på joggesko i 24 år og trakk altså noen andre konklusjoner etter at hans test-team på 5 erfarne løpere hadde testet tre høykvalitetssko i samme prisklasse fra Adidas, Nike og Asics i 100 mil per sko.

Tips: Slik blir du kvitt vond lukt i joggeskoene

RIKTIG TEKNIKK? Hvordan du løper har noe å si for hvordan skoen slites.  Foto: PantherMedia / Rui Santos
RIKTIG TEKNIKK? Hvordan du løper har noe å si for hvordan skoen slites. Foto: PantherMedia / Rui Santos Vis mer

Marginal endring

Det han kom frem til var at skoenes demping og stabilitet ikke forringes mer enn knapt ti prosent etter at tre par var testet i 100 mil hver, og at den største forringelsen skjedde i løpet av de fem første milene. Sistnevnte skyldtes kun at skoene ble flyttet ut av esken og tatt i bruk. Etter dette skjedde det egentlig lite med skoene.

Konklusjonen Hennig trakk etter undersøkelsen var at normale løpesko av god kvalitet vil holde opptil 200 mil uten problemer - og sannsynligvis lenger.

Les: Er dette verdens rareste joggesko?

Flere faktorer spiller inn

Alt er selvsagt avhengig av joggerens vekt og hvordan skoene er oppbygd. En tyngre jogger, typisk over 85 kilo, vil nok måtte bytte sko litt oftere. Et eksperttips som går inn igjen flere ganger på nett, er å veksle mellom to typer joggesko for å få skoene til å vare lengre. Og da gjerne en lett og en med mye demping.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer