Vanskelige kjøreforhold i jula:

Juleutfarten: Varsler vanskelige kjøreforhold mange steder

Trøsten er at du trolig får en hvit jul, sier meteorologene.

GLATT FØRE: Mye nedbør og varierende temperaturer kan føre til glatta veier flere steder i juleutfarten. Foto: NTB Scanpix
GLATT FØRE: Mye nedbør og varierende temperaturer kan føre til glatta veier flere steder i juleutfarten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ut å kjøre før julaften? I såfall må du være forsiktig på veiene.

Underkjølt regn, snø og vind kommer til å skape utfordringer for bilistene.

Underkjølt regn

Meteorologene har sendt ut et farevarsel for Sørlandet på den store utfartsdagen fredag. Årsaken er at det blir overgang fra regn til snø og dermed vanskelige kjøreforhold, opplyser vakthavende meteorolog Ragnhild Nordhagen.

– Onsdag og torsdag blir det nedbør som trekker inn i Sør-Norge. Det er et lavtrykk som ligger sør for Island som sakte, men sikkert beveger seg østover. Nedbøren kommer først som regn på Sørlandet, men så blir det kaldere – og dermed snø.

Vind og snø

Også på Østlandet, Telemark og i fjellet kan det bli glatte veier.

Snøen som faller onsdag kan skape problemer for de som reiser tidlig på juleferie. Det er sendt ut farevarsel på grunn av kombinasjonen av snø og vind i fjellet, og også i Telemark er det vanskelige kjøreforhold.

– Det kan være regn helt ute ved kysten på Østlandet og fare for at regnet fryser på bakken, påpeker statsmeteorologen.

Ifølge værmeldingen skal det imidlertid bli greie forhold for dem som skal krysse fjellet i helgen. Selv om det er meldt snø, vil trolig kjøreforholdene være bedre en førjula.

Regn og sludd

I Trøndelag vil temperaturene synke til minusgrader fredag og i helgen, ifølge meteorologene.

Men på lille julaften kommer et høytrykk som vil ta med seg nedbør fra Lofoten og inn til Vest-Finnmark natt til mandag, først i form av snø og sludd.

På kvelden julaften kan temperaturen stige og det kan bli overgang til regn i ytre strøk.

yr.no kan du følge været direkte. I et innlegg på twitter viser de hvordan være skal utvikle seg i dagene som kommer.

Hvit jul?

For de som er avhengige av en hvit og snøruik jul, kan det se ut til at store deler av landet vil få beholde snøen som har kommet den siste uken.

- Snøen skaper kanskje problemer når den faller, men for alle som drømmer om hvit jul, er værmeldingen lovende. De fleste steder som har snø utenfor vinduet nå, vil fortsatt ha det når aller siste luke i kalenderen skal åpnes mandag, sier Nordhagen.

Unntaket er kystnære strøk på vestlandet, og Trøndelag og Nordland.

- Det ser ut til at det blir nedbør også i Nordland og Trøndelag utover mot kvelden, først som sludd og snø og så overgang til regn natt til første juledag, forteller Nordhagen.

– De stedene i nord som har snø, vil i hvert fall starte med en hvit jul, trøster hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer