Uvær over vestlandet og nordland

Justerer ned varsel om rasfare

Men vær obs på svært sterk vind i dette området.

STORE NEDBØRSMENGDER: I løpet av det neste døgnet skal det komme store nedbørsmengder på Vestlandet, men NVE har nå nedjustert faren for ras. Her fra jordskredet i Jølster tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
STORE NEDBØRSMENGDER: I løpet av det neste døgnet skal det komme store nedbørsmengder på Vestlandet, men NVE har nå nedjustert faren for ras. Her fra jordskredet i Jølster tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den pågående stormen har i skrivende stund ikke forårsaket større hendelser, ifølge NVE.

Samtidig har NVE nå justert ned varselet om fare for ras.

Fra gult til grønt varsel

I forbindelse med storm og uvær på store deler av Vestlandet og i Nordland, varslet Norges vassdrags- og energidirektorat om fare for jord- og flomskred på deler av Vestlandet og Møre- og Romsdal.

10:30 kunne NVEs vakthavende på jordskred fortelle at de har justert ned varselet fra gult til grønt.

- I går var det varslet nedbør på tilsammen 100 mm, mens det nå er snakk om at det skal komme 60 mm som kommer jevnt utover døgnet. Dermed er det snakk om det som ligner mer «vanlig vestlandsvær», sier Mats Peter Dahl i NVE til Dinside.

Dermed er det ikke fare for en ny hendelse som den i Jølster tidligere i år, mener Dahl, der det kom større byger som forårsaket raset, i motsetning til dagens regnvær, som kommer mer jevnt.

Mye vind

Samtidig som jord- og flomskredfaren er justert ned, er det varslet svært kraftig vind, ikke minst på Helgeland hvor vinden kan komme opp i 35-40 m/s før den skal dreie mot vest og løye utover ettermiddagen. Dette gir grunnlag for et oransje farevarsel på nivå 3 fra NVE.

Den særdeles sterke vinden kan gjøre skader på bygninger, påvirke trafikk til sjøs og på lands og skape problemer for strømnettet, skriver NVE.

Foreløpig er det ikke innrapportert noen store hendelser på grunn av stormen, forteller vakthavende Synnøve Paulsen i NVE i skrivende stund til Dinside.

- Det kan være snakk om mindre strømbrudd eller lignende, men vi har ikke fått innrapportert noen større hendelser så langt, sier hun.

Også i Trøndelag, Møre- og Romsdal og Saltfjellet, Salten og Lofoten skal få sterk vind, hvor det ifølge NVEs gule farevarsel kan komme kraftige vindkast.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer