Bunad eller festdrakt? Til 17. mai er det mange ulike varianter av kjoler ute og går.
Nå har det likevel blitt stadig mer populært å velge festdrakt eller fantasistakk som et alternativ til den ellers så tradisjonelle bunaden.
En rimeligere måte
Vi spurte Ellen Øverland, produksjonsleder i Heimen Husfliden om deres tanker rundt fantasistakken.
- Det er blitt veldig populært å sy sine egne «fantasistakker». Hva tenker dere om denne trenden?
- Det at folk syr sin egen fantasistakk, gjerne av gjenbruksmaterialer synes vi er bare gøy, det er en rimeligere måte for mange å skaffe seg et festplagg på, forteller hun til DinSide.

Ønsker å beholde særpreget
Én ting faller likevel ikke helt i smak.
- Det vi ikke er fullt så begeistret for er kommersielle aktører som blander sammen og henter elementer fra flere bunader og setter de sammen i en og samme drakt. På denne måten mister de særpreget og det unike uttrykket som de ulike bunadene har.
Øverland forteller at det er viktig å beholde bunadens særpreg.
- Mange bunader er bygget på gamle lokale folkedraktskikker og er sånn knyttet til et spesifikt område, ved å blande flere bunader sammen mister de sitt unike særpreg.

Advarer mot bunad-brøler
Designet sin egen
Murlong Cres-designeren Kaja Høglund er en av dem som har designet sin egen fantasistakk.
- Jeg hadde ikke egen bunad. Jeg pleide å låne moren min sin, men den var litt for stor, så når det begynte å bli mye snakk om festdrakter fikk jeg lyst til å lage en selv, forteller hun til DinSide.
Hun postet først sy-prosessen på TikTok i fjor, og forteller at videoene fikk veldig mye respons. Både positiv og negativ.
- De fleste elsket drakta, men jeg presterte å kalle den «fantasibunad», noe som gjorde at jeg fikk «bunadspolitiet» på nakken, forteller Høglund.

Har fått flere bestillinger
Hun forteller at etter siden videoene fikk mye oppmerksomhet fikk hun også en del bestillinger.
- Jeg driver mitt eget klesmerke, så jeg har stort sett alltid mye å gjøre, noe som har gjort at jeg ikke har kunnet si ja til alle som har spurt, men jeg har tatt ti bestillinger nå i år.
- Det stikker meg litt i hjertet
Det har også blitt populært å blande utradisjonelle skjorter med bunader som egentlig ikke hører sammen.
– Det stikker meg litt i hjertet når folk begynner å eksperimentere med et så nydelig plagg, som har hatt tradisjoner så lenge, sier daglig leder i Norske bunader i Stavanger, Tove Holzmann til NRK.
- Hva tenker du om at det også har blitt populært med fargerike og blomstrete skjorter under de ekte bunadene?
- Jeg syns det er fint! Selv om bunad er et tradisjonelt plagg, syns jeg at det er fint at folk setter sitt personlige preg på den, sier Høglund.