Tilbakekaller farlige lightere

Kan antenne ved lading

Denne lighteren er brannfarlig og trekkes nå fra det norske markedet.

KAN TA FYR: En USB-lighter importert og distribuert i Norge av Sørlandsreklame AS kan ta fyr under lading, og trekkes derfor fra markedet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KAN TA FYR: En USB-lighter importert og distribuert i Norge av Sørlandsreklame AS kan ta fyr under lading, og trekkes derfor fra markedet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du en peislighter med USB du har fått fra jobben, Fagforbundet eller lignende? Eller har du kjøpt lighteren selv, via for eksempel Alibaba.com? Da bør du lese videre.

KAN VÆRE SPONSET: Det er ikke uvanlig med en firmalogo eller lignende på lighterne. Foto: Farligeprodukter.no
KAN VÆRE SPONSET: Det er ikke uvanlig med en firmalogo eller lignende på lighterne. Foto: Farligeprodukter.no Vis mer

En peislighter fra produsenten «Wenzhou Daqun Smoking Set Factory», importert og distrubuert i Norge av Sørlandsreklame AS, blir nå trukket fra markedet.

Hvorfor?

Det er fordi det har oppstått varmgang og fyr i peislighteren, som blir ladet opp via USB. Lighteren kan nemlig antenne utilsiktet, mens den ligger til lading. Dette varsler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, via nettstedet Farligeprodukter.no.

- Gjelder kun disse lighterne

Importør Sørlandsreklame skriver i en epost til Dinside at de har blitt kjent med kun ett tilfelle av den nevnte USB-peilighteren som har tatt fyr under lading. De understreker derfor at tilbakekallingen kun gjelder typen som er avbildet, med logomerkingen «Fagforbundet Farsund» eller «Fagforbundet Porsgrunn». Disse er dessuten røde.

- Dette gjelder kun én peislighter, utav et parti på 500, røde peislightere, fra en og samme produsent, skriver Nils Petter Pedersen i en epost til Dinside.

FLERE FARGER: USB-lighterne kan variere i farge. Ifølge importøren er det kun de røde, med «Fagforbund»-logo, som er tilbakekalt. Illustrasjonsfoto: Wenzhou Daqun Smoking Set Factory
FLERE FARGER: USB-lighterne kan variere i farge. Ifølge importøren er det kun de røde, med «Fagforbund»-logo, som er tilbakekalt. Illustrasjonsfoto: Wenzhou Daqun Smoking Set Factory Vis mer

«Det er flere lightere av denne typen på det norske markedet, som kan være produsert på andre fabrikker enn den disse er laget på, så tilbaketrekking gjelder kun modellen som beskrevet over», informerer Sørlandsreklame på sin hjemmeside.

- Har du en lighter av «samme typen», men uten disse logoene påført, kan du eventuelt kontakte selger der du kjøpte den, om du har spørsmål omkring produktet, fortsetter Pedersen.

- Umulig å si

Senioringeniør for produktsikkerhet Steinar Tegneby i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sier imidlertid til Dinside at deres melding handler om 500 lightere som kan ha denne omtalte feilen (selvantenning under lading).

- Siden disse produktene ofte ikke er merket eller sporbare, vil det være umulig å noe om de andre som ser like ut og eventuelt har andre farger også videre, presiserer han.

100 ganger på én lading

Ifølge produsentens hjemmeside har USB-lighteren et allsidig bruksområde - alt fra å tenne stearinlys, grill, bål og sigaretter til å starte brannalarmer. USB-kontakten er der for å lade opp antennelse-mekanismen. To timer i laderen skal holde til å tenne lighteren mer enn 100 ganger, sier de i reklamen.

Men dette bør du altså avstå fra å gjøre. Har du en slik lighter kan du levere den tilbake til importøren - eventuelt kontakte dem på e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer